Rwanda si volí prezidenta

Kigali - Obyvatelé Rwandy volí podruhé od konce občanské války svého prezidenta. Jasným favoritem je stávající hlava státu Paul Kagame, který zemi přinesl, jak tvrdí jeho příznivci, stabilitu a ekonomický růst. Kritici ho však obviňují z potlačování opozice a nedemokratických praktik. V roce 1994 pomohl Kagame jako předseda Rwandské vlastenecké fronty ukončit genocidu v zemi. Během tří měsíců tam zemřelo asi 800 tisíc menšinových etnických Tutsiů a umírněných Hutuů.

Lidé ve Rwandě celý den projevovali o volby obrovský zájem. Před volebními místnostmi se tvořily fronty ještě před jejich otevřením. Některé volební okrsky dokonce hlásí stoprocentní volební účast. K volební urně se v hlavním městě dostavil i prezident Kagame. Novinářům řekl, že v případě znovuzvolení chce do země přilákat další investory a zajistit tomuto vnitrozemskému státu s hospodářstvím opírajícím se o zemědělství další růst.

Dvaapadesátiletý prezident během volební kampaně od 20. července upozorňoval hlavně na pokrok Rwandy, která nyní platí za jednu z nejbezpečnějších zemí na kontinentu. S opovržením se vyjadřoval o zahraniční kritice, která na jeho hlavu padá kvůli podezření z omezování svobody projevu a názoru.

Podle ochránců lidských práv volební kampaň provázelo zastrašování médií a opozice. Činnost několika listů byla v uplynulých měsících pozastavena a tři potenciální kandidáti na nejvyšší úřad obvinili vládu, že jim zabránila včas se k volbám zaregistrovat. Tři Kagameho protikandidáti jsou podle analytiků slabí a nepředstavují pro něj větší hrozbu.