Rusové jsou tak blízko, že rakety často přiletí bez varování. Přesto lidé v Záporoží zůstávají

Události: Záporoží je na jihu poslední výspou Ukrajiny (zdroj: ČT24)

Před válkou více než půlmilionové Záporoží leží v rovině u řeky Dněpr. Třicet kilometrů na jih od města začíná ruská okupační zóna. Blízkost fronty s sebou nese zranitelnost a trvalé ohrožení, mnohem silnější než například v Kyjevě. S lidmi, kteří se navzdory neustálému nebezpečí rozhodli ve městě zůstat, natáčel reportér ČT David Borek.

Emil Prichodko studoval v České republice, 21. února se ale vrátil z Prahy domů na rodinnou oslavu. O tři dny později začala válka. „V 5 hodin 13 minut jsme se probudili všichni tím, že se nám třásl barák,“ vzpomíná.

Do Česka se už nevrátil. V Záporoží teď prožívá opakované nálety. „Chodit dvacetkrát denně někam do krytu nebo na chodbu, pokaždé, když slyšíme sirénu, je dost náročné na psychiku,“ přiznává.

Následky ruského ostřelování Záporoží
Zdroj: ČT24

Útok bez varování

Rusové jsou tak blízko, že občas jejich střely přilétají bez varování. Nejdrastičtější úder přišel 9. října. V zasaženém panelovém domě na předměstí zůstalo třináct mrtvých. Poslední dvě patra chvíli visela nad propastí.

„V osmém patře zůstala moje známá. Všechno spadlo a osmé patro zůstalo stát. Záchranáři mou známou vynesli a skoro hned potom osmé i deváté patro spadly,“ popisuje hrůzný zážitek Olha Kucurenková.

Panelový dům poškozený říjnovým útokem
Zdroj: ČT24

Na místě zasažené části domu zeje díra. Ani po třech měsících se život na sídlišti k normálu nevrátil. „Tak trošku si to sami opravujeme, podle toho, kdo má sílu,“ říká Olha štábu ČT.

I další sousedé přebývají v provizoriu. Někteří se do svých domovů možná už nikdy nevrátí. Přímo naproti místu útoku, v předposledním patře, měl byt Nikolaj Markovič. „Spali jsme s manželkou vedle zdi bez okna. Moje manželka se stihla úkryt pod peřinou, já to nestihl a trochu mě to zranilo,“ vzpomíná. I jeho byt je neobyvatelný. Nefunguje tu elektřina, neteče voda, plyn je odpojený. V panelech jsou viditelné praskliny.

Před válkou bylo Záporoží branou k moři. Teď je poslední výspou Ukrajiny a řeka Dněpr se stala frontovou linií.