Ruskou novinářku zbili útočníci v Čečensku. Klasický únos jako kdysi, reagovala

V autonomním Čečensku na ruském severním Kavkazu přepadli a zbili reportérku listu Novaja gazeta Jelenu Milašinovou a advokáta Alexandra Nemova. Oba se nyní nacházejí v nemocnici v Grozném. Útočníci jim zničili techniku a sebrali dokumenty, uvedla redakce novin. Případ podle státní agentury TASS odsoudil i ruský svaz novinářů, běžně přitom útoky na opoziční novináře zůstávají bez kritiky oficiálních struktur.

„Nemov stěží hovoří a hýbe se, Milašinové zlámali prsty a pravidelně ztrácí vědomí. Má podlitiny po celém těle, oholili jí hlavu a celou ji polili zeleným barvivem,“ uvedla ruská redakce BBC s odvoláním na organizaci na obranu lidských práv Memorial. Roztok zeleného barviva se v Rusku používá jako antiseptikum. Útoky touto látkou jsou v Rusku docela časté.

„Klasický únos jako kdysi. Jen takový už dlouho nebyl. Zatlačili nás, vyhodili taxikáře z auta, nastoupili, ohnuli nám krky, svázali mi ruce, nutili mě klečet, přiložili mi pistoli k hlavě. Nějak to všechno dělali nervózně,“ popsala útok novinářka.

Milašinová a Nemov přiletěli do čečenské metropole na vynesení rozsudku nad unesenou Zarenou Musajevovou. Jejich vůz na silnici z letiště zablokovala tři auta s ozbrojenci a následně byli zbiti. Lékaři v Grozném zjistili četné pohmožděniny, útočníci novinářce zlomili několik prstů, napsal list Kommersant s odvoláním na organizaci Tým proti mučení, dříve známou jako Výbor proti mučení.

Novinářka čelila výhružkám

Milašinová loni v únoru z Ruska raději utekla kvůli vyhrůžkám smrtí, které jí adresoval osobně čečenský vládce Ramzan Kadyrov, pokládaný za blízkého spojence ruského vládce Vladimira Putina. Kadyrovův hněv novinářka vyvolala tím, že informovala o vraždách bez soudu v autonomní republice a o případu bývalého soudce čečenského nejvyššího soudu Sajdiho Jangulbajeva, který se Kadyrovovi znelíbil.

Oba zraněné později během úterý sanitka převezla do nemocnice v Beslanu v sousedním regionu, Severní Osetii. Na nemocniční chodbě Milašinová ztratila vědomí, ale zachytil ji čečenský ombudsman a okolní muži, napsal TASS.

Na incident zareagovala řada ruských představitelů. Ombudsmanka Taťjana Moskalkovová požádala čečenské úřady o prošetření události. Šéf ruského vyšetřovacího výboru, který plní funkci kriminální ústředny, Alexandr Bastrykin nařídil incident prověřit před zahájením trestního stíhání, uvedl list Novaja gazeta s tím, že o trestním stíhání zatím ale žádné informace nejsou.

V podvečer se k přepadení novinářky a advokáta vyjádřil na Telegramu také Kadyrov. „Vyjasníme to. Nařídil jsem příslušným službám vynaložit veškeré úsilí na odhalení totožnosti útočníků. Orgány přistoupily k práci hned po oznámení o událostech,“ zní celý jeho komentář. V minulosti Kadyrov, pokládaný za blízkého Putinova spojence, Milašinové vyhrožoval smrtí.

Kadyrov se sice těší podpoře Kremlu, ale má údajně velmi napjaté vztahy s některými ruskými donucovacími orgány, připomněla agentura AP a upozornila, že úterní útok rychle vyvolal velmi rozzlobenou reakci zákonodárců napojených na Kreml, což by mohlo signalizovat záměr omezit čečenského vůdce v rozletu. O incidentu byl informován Vladimir Putin, řekl novinářům mluvčí ruského vůdce Dmitrij Peskov, podle kterého „tento velmi vážný útok vyžaduje energická opatření“. Na dřívější napadení novinářů Putin většinou nereagoval, často se naopak objevovala podezření na kremelskou objednávku.

Unesená manželka soudce

Soudce je vzhledem ke svému někdejšímu exilovému postavení v Rusku v bezpečí, jeho manželku Zaremu Musajevovou ale loni v lednu uneslo čečenské komando z Nižního Novgorodu do Čečenska. Podle syna Musajevové také desítky jejich příbuzných zmizely beze stopy.

Čečenské ministerstvo vnitra tvrdí, že Musajevová byla předvedena jako svědkyně k výslechu o podvodu, podle Kadyrova ale v Čečensku napadla policistu a málem jej zmrzačila. Žena vinu odmítá. Ve vazbě je už déle než rok. Soud v Grozném ji v úterý odsoudil k 5,5 roku odnětí svobody za násilí proti policistovi a podvod, uvedla státní agentura TASS s odvoláním na svého zpravodaje v soudní síni.

Milašinová jako reportérka Nové gazety psala o obchodu s drogami, boji proti terorismu a o vraždách novinářů. Zabývala se vyšetřováním vraždy kritičky Kremlu a Kadyrova Anny Politkovské. V roce 2006 byl na Milašinovou spáchán atentát v Beslanu, připomněl Kommersant.

Šéf svazu novinářů Vladimir Solovjov, jmenovec jednoho z nejviditelnějších propagandistů, doufá, že pachatelé útoku nezůstanou beztrestní. „Útoky na novináře jsou nepřijatelné. Věříme, že strážci zákona vyvinou veškeré úsilí potřebné pro potrestání viníků,“ řekl pro TASS.

Šéf výboru pro informační politiku Rady federace, horní komory ruského parlamentu, Alexej Puškov pokládá za nezbytné obrátit se na vedení federální kriminální ústředny a generální prokuratury, aby případu věnovaly „zvláštní pozornost“.