Rusko se pokusilo ovlivnit skotské referendum. Vměšování do brexitu ale nešlo zjistit, uvedl výbor

Události: Britská zpráva o Rusku (zdroj: ČT24)

Britský premiér Boris Johnson obdržel zprávu o ruském vlivu již v říjnu minulého roku, teprve nyní ji ale zpravodajský výbor britského parlamentu zveřejnil. Z dokumentu vyplývá, že je Spojené království pro Rusko prioritním cílem pro dezinformace a existují kredibilní důkazy, že se ruské služby pokusily ovlivnit skotské referendum o nezávislosti z roku 2014. Výbor také vyzval britské tajné služby, aby vyhodnotily a zveřejnily, do jaké míry Rusko ovlivnilo referendum o vystoupení z EU, protože se vláda otázkou nezabývala.

Dlouho očekávaná zpráva zpravodajského výboru britského parlamentu kritiky brexitového referenda neuspokojila. Výbor totiž k závěrům ohledně hlasování o vystoupení z Evropské unie nedospěl. Zpráva se totiž opírá především o informace poskytnuté ministry, vedoucími zpravodajských služeb a dalších vládních i nevládních expertů.

„Ministři neviděli ani nevyhledali žádné důkazy úspěšného vměšování se do demokratických procesů Velké Británie,“ píše se v padesátistránkovém dokumentu. Výbor ve zprávě kritizuje vládu za to, že nedodala žádné postbrexitové vyhodnocení možného vměšování, a upozornil, že například postup amerických protějšků byl naprosto odlišný.

„Tato situace se nedá srovnávat s tím, jak se k možnému ruskému vlivu v prezidentských volbách postavily Spojené státy. Zpravodajské služby dodaly zprávu do dvou měsíců od voleb a zveřejnily závěry v neklasifikované podobě,“ citoval deník The Guardian ze zprávy výboru parlamentu s odkazem na brexitové referendum. Podle výboru by v britském případě nebylo možné dojít k uspokojivému závěru.

Podle jednoho z členů výboru Stewarta Hosieho se nikdo z vlády nechtěl otázkou ruského vlivu zabývat a nikdo tedy neví, zda se Rusko snažilo do referenda z roku 2016 zasáhnout. Britská vláda to vzápětí odmítla a dodala, že zpětné hodnocení není nutné.

„Až příliš dlouho britské vlády ignorovaly příval ruských peněz do Spojeného království, bez ohledu na to, odkud přišly nebo čí vliv si koupily,“ zhodnotila zprávu poslankyně Zelených Caroline Lucasová. 

O vměšování do skotského referenda důkazy existují

Podle agentury Reuters se ve zprávě také uvádí, že existuje „informace z otevřených důvěryhodných zdrojů“ o možném zasahování Ruska do referenda o nezávislosti Skotska z roku 2014. 

Tehdejší šéf skotských nacionalistů Alex Salmond tři roky po neúspěšném referendu spustil vlastní pořad na ruské televizi RT. Očekává se, že závěr výboru podpoří argumenty unionistů, proč je dobré nepřistoupit na vypsání nového referenda o skotské nezávislosti. To ale současná skotská první ministryně Nicola Sturgeonová po britském protějškovi od roku 2016 žádá.

Kreml v úterý znovu odmítl, že někdy zasahoval do volebního procesu v jakékoli jiné zemi světa.

Investorská víza otevírají dveře ruským agentům

Výbor volá po opatřeních, která by podobnému ruskému vlivu, který Lucasová popisuje, učinila přítrž. „Jedno z nich hovoří o velkém vlivu ruských oligarchů, kteří se usadili v Británii. Ta zpráva upozorňuje na to, že pro ruské boháče je velice snadné získat v Británii pobytová víza na základě takzvaných investorských víz, kdy si zájemce může koupit trvalý pobyt v Británii a pak tady investovat do nemovitostí,“ řekl ve vysílání spolupracovník ČT v Británii Ivan Kytka.

Výbor tento postup kritizoval, protože je toho názoru, že této praktiky využívají ruské zpravodajské služby, které vysílají do země agenty. „Pochopitelně se tak dostávají do Británie spojenci Putinova režimu, kteří se tak snaží ovlivňovat dění,“ dodal Kytka.

Další opatření se týká kybernetické bezpečnosti. V minulosti byla vystavena velkému kybernetickému útoku síť britského státního zdravotnictví nebo e-mailové schránky vědců, kteří pracují na vakcíně proti koronaviru.

Žádají proto obranu před dezinformacemi od Kremlem řízených televizí, webů a trollů. Podle šéfa poslaneckého výboru pro digitální média je takzvaná ruská zpráva užitečná i pro Česko.

„Vzkazem je, že Rusko systematicky zasahuje do záležitostí mnoha dalších zemí, včetně Spojeného království a zřejmě i České republiky,“ řekl Julian Knight z vládnoucí Konzervativní strany.

Ivan Kytka komentuje závěry tzv. „Russian report“ (zdroj: ČT24)