Rusko označilo za nežádoucí Prague Civil Society Centre. Na jeho vzniku se podílel Člověk v tísni

Ruská generální prokuratura označila Prague Civil Society Centre (Centrum pro občanskou společnost) sídlící v Praze za „nežádoucí organizaci“ představující „ohrožení základů ústavního zřízení a bezpečnosti“ Ruska. Na svém webu to oznámil list Kommersant.

Centrum se stalo třicátou „nežádoucí organizací“ v Rusku. Na jeho vzniku se podílela česká humanitární organizace Člověk v tísni, kterou Rusko zařadilo na seznam nežádoucích loni.

Centrum uvedlo, že ruská vláda rozhodla na základě zákona, který pozorovatelé v oblasti lidských práv označili za nepatřičný a za nástroj k umlčení aktivistů.

Zákon podle centra cílí na ruské občany, kteří bojují proti korupci, prosazují vládu práva nebo podporují nejzranitelnější části společnosti. Jeho cílem je umlčet nezávislé novináře, blogery a další lidi, kteří dohlížejí na jednání mocných, míní centrum.

„Věříme, že odvážná a kreativní občanská společnost činí každou zemi lepším místem pro její občany. Zůstáváme oddáni podpoře občanských společností ve východní Evropě a střední Asii,“ poznamenalo centrum na svém webu.

Člověk v tísni: Rusko pokračuje v umlčování nepohodlných organizací

„Popravdě nás to nepřekvapuje. Ruská federace jen pokračuje v umlčování nepohodlných organizací i jednotlivců,“ uvedl vedoucí mediálních a informačních projektů Člověka v tísni Tomáš Urban. S prohlášením centra se ztotožňuje.

Nevládní organizace Člověk v tísni v únoru 2015 oznámila, že v Praze vzniká Centrum pro občanskou společnost v postsovětských zemích (Prague Civil Society Centre), které bude podporovat občanské iniciativy v zemích Východního partnerství (Bělorusko, Ukrajina, Moldavsko, Gruzie, Arménie, Ázerbájdžán), v Rusku a v zemích Střední Asie.

Centrum má tři zakladatele: polský Institute of Public Affairs, norskou organizaci Human Rights House Foundation a právě českou společnost Člověk v tísni, která vyhrála mezinárodní výběrové řízení na jeho vybudování. Finance poskytují dvě soukromé nadace (C.S. Mott Foundation a Oak Foundation) a také česká, americká a švédská vláda, uvedl Člověk v tísni na svém webu. 

Dřívější zařazení organizace Člověk v tísni na seznam nežádoucích organizací v praxi znamená zákaz činnosti na ruském území. Šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD) po zveřejnění této informace označil důvody ruského kroku za absurdní. Tuzemské ministerstvo zahraničí si předvolalo ruského velvyslance a vyjádřilo nad ruským krokem znepokojení.