Ruské síly zasáhly Charkov. Protivzdušná obrana sestřelila drony nad Kyjevem, uvedli Ukrajinci

Ruská invazní armáda podnikla už pátý vzdušný útok na Kyjev v tomto měsíci. S odvoláním na ukrajinské úřady o tom v noci na středu informovaly agentury Reuters a AFP. Ukrajinská protivzdušná obrana podle šéfa správy metropole sestřelila všechny drony letící na Kyjev. Sirény v noci podle ukrajinských médií varovaly před hrozbou vzdušného útoku i v dalších oblastech země. Starosta Charkova hlásí dva zásahy.

Starosta druhého největšího ukrajinského města Charkova Ihor Terechov v noci na středu informoval o nejméně dvou „příletech“ poblíž obytných budov a civilních objektů. „Na místě zasahují záchranáři,“ napsal. O obětech na životech však představitelé neinformovali.

Nad hlavním ukrajinským městem nočnímu vzdušnému útoku zabránila protivzdušná obrana, která sestřelila všechny drony. „Podle předběžných informací operačního shrnutí nejsou v hlavním městě žádné oběti ani destrukce,“ oznámil na platformě Telegram náčelník vojenské správy metropole Serhij Popko.

Ukrajinská protivzdušná obrana uvedla, že sestřelila osmnáct z devatenácti útočných dronů vyslaných na Kyjev, Oděsu, Cherson a další oblasti Ukrajiny. Na Charkovskou oblast Rusko zaútočilo dvěma raketami země–vzduch.

Šéf vojenské správy Chersonu Roman Mročko mezitím informoval o devíti raněných po večerním ruském ostřelování tohoto jihoukrajinského města, které se nachází v blízkosti frontové linie. Mezi zraněnými jsou čtyři děti.

Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Rusko na Ukrajinu vpadlo loni 24. února a Ukrajina pravidelně čelí jeho ostřelování a vzdušným úderům. Ty výrazně zintenzivnily loni na podzim, kdy Moskva zahájila rozsáhlé bombardování ukrajinské infrastruktury a měst, čímž v zimních měsících přerušila dodávky energie, tepla či vody.

Kyjev už dříve varoval, že k podobné strategii Moskva přistoupí i tuto zimu. Ukrajinci ale mezitím posílili svou protivzdušnou obranu, napsala dříve agentura AFP.