„Rekreace“, propuštění, smrt. Z ruské armády mizí vysoce postavení generálové

Na velitelských postech v ruské armádě dochází k otřesům. Některé z nich mají spojitost s potlačenou vzpourou soukromé žoldnéřské armády wagnerovců. Zatímco vrchní velitel invazních vojsk na Ukrajině Valerij Gerasimov zřejmě vyostřenou situaci ustál, generál Sergej Surovikin z očí veřejnosti zmizel na neznámé místo. Jiný vysoký důstojník byl z armády propuštěn, další zemřeli při útocích.

Pozice v ruské armádě se zřejmě otřásly poté, co se šéf soukromé armády wagnerovců odhodlal k neúspěšné vzpouře, která měla za cíl svrhnout vedení armády a ministerstva obrany. Mnozí vysoce postavení generálové na několik týdnů zmizeli z veřejného prostoru a osud některých zůstává dále nejasný.

Teprve v pondělí se poprvé od povstání objevil náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov, který zastává nejvyšší post v armádě po Vladimiru Putinovi a ministru obrany Sergeji Šojguovi a spolu s nimi disponuje i jedním ze tří jaderných kufříků. Tohoto velitele zachytilo video zveřejněné Kremlem.

Valerij Gerasimov
Zdroj: Maxim Shemetov/Reuters

Podle agentury AP se tak Moskva snaží dát najevo, že má v současné turbulentní době věci pod kontrolou.

V souvislosti se vzpourou wagnerovců se spekulovalo, že by ruské armádní vedení mohlo doznat personálních změn. Ve zveřejněném příspěvku ministerstva obrany se ale o Gerasimovovi stále referuje jako o náčelníkovi generálního štábu, povšiml si Reuters.

Sergej Surovikin „odpočívá“, neznámo kde

Zatímco Gerasimov tak ve své pozici zřejmě nadále zůstává, osud dalšího z ruských generálů video neobjasnilo. Gerasimov na záznamu přebírá hlášení ohledně ruských vzdušných sil, a to nikoliv od velitele, ale od jeho zástupce.

V čele ruského letectva stojí Sergej Surovikin, kterému se pro jeho nelítostné taktiky přezdívá „Generál Armagedon“. O Surovikinovi, bývalém vrchním veliteli na Ukrajině, se mluví jako o spojenci šéfa wagnerovců. Dle informací televize CNN, která se odvolává na dokumenty ruského investigativního serveru Dosje, měl mít tento generál u wagnerovců osobní registrační číslo a patřil k nejméně třiceti takzvanými VIP členům žoldnéřské armády.

Sergej Surovikin s Vladimirem Putinem
Zdroj: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin/Reuters

Podle informací The New York Times se američtí představitelé domnívají, že Surovikin věděl o chystané vzpouře s předstihem, nejsou si však jistí, zda se do ní zapojil. Naposledy se Surovikin ve veřejném prostoru objevil, když ve videu vyzval wagnerovce, aby ukončili tažení na Moskvu a vzdali se. Objevily se však i spekulace, že video točil už pod dohledem Putinových lidí.

Kde Surovikin nyní pobývá, není známo. Jasno do situace nevnesl ani šéf obranného výboru ruského parlamentu Andrej Kartapolov, kterého se na místo, kde se generál nachází, zeptal ruský reportér. „Surovikin se nyní rekreuje. Není v současnosti k dispozici,“ prohlásil ve videozáznamu na kanálu Shot, zatímco spěchal pryč od novináře.

V uplynulých týdnech se šířily nepotvrzené zprávy, že Surovikin byl zadržen. List The Moscow Times dříve s odvoláním na dva anonymní zdroje blízké ministerstvu obrany napsal, že jeho údajné zadržení souvisí s tím, že si prý Surovikin během vzpoury žoldnéřů proti ruské armádě vybral špatnou stranu. Kreml odmítl místo jeho pobytu komentovat.

Ivana Popova propustil Šojgu po nařčení ze zrady

O něco jasnější je osud generála Ivana Popova, který byl po kritice ministra obrany náhle propuštěn ze služby. Šojgua obvinil ze zrady, protože podle něj vojákům na frontě nezajistil dostatečnou podporu. Popov byl podle CNN jedním z nejvýše postavených generálů, kteří se zapojili do ruské invaze na Ukrajinu. Stál v čele 58. vševojskové armády bojující v Záporoží.

„Řeknu vám upřímně, že vznikla komplikovaná situace s vyšším velením, o níž bylo potřeba mlčet a říkat, co chtěli slyšet,“ uvedl Popov v audionahrávce zveřejněné ruským poslancem a vysloužilým generálem Andrejem Guruljovem, který v minulosti velel stejné armádě.

Popov dodal, že mluvil bez příkras o problémech ruské armády, konkrétně například o tom, že kvůli nedostatku výzvědných prostředků zaměřených na dělostřelectvo ukrajinských sil umírá mnoho ruských vojáků. „Kvůli tomu ve mně vyšší velení vycítilo nějaké nebezpečí a bleskově, za jeden světelný den, dali dohromady příkaz, ministr obrany ho podepsal a zbavili se mě,“ sdělil Popov.

Generál Ivan Popov
Zdroj: Russian Defence Ministry/Reuters

Oleg Cokov zemřel při raketovém útoku

Velitelství 58. vševojskové armády se nacházelo v hotelu v okupovaném Berďansku. Právě tam v úterý přišla ruská vojska o dalšího generála, když se hotel stal cílem raketového útoku. Zemřel při něm Oleg Cokov, zástupce velitele jižního vojenského okruhu. Podle ukrajinských představitelů jde o jednoho z nejvýše postavených ruských vojáků, kteří během konfliktu zemřeli.

Řada kanálů na platformě Telegram podle investigativního serveru The Insider spekulovala, že zamýšleným cílem útoku však měl být propuštěný Popov a že tímto způsobem se ruská armáda zbavuje nepohodlných lidí. Jiné zprávy hovoří o tom, že hotel zasáhly britské střely Storm Shadow.

Ruský poslanec Guruljov následně potvrdil Cokovovu smrt. Ve vysílání ruské státní televize řekl, že „zemřel hrdinsky“.

Generál Oleg Cokov
Zdroj: Wiki Commons / Kremlin/Пресс-служба Президента России

Stanislav Ržickij byl zastřelen v ruském parku

Ukrajinská vojenská rozvědka informovala také o pondělním úmrtí bývalého kapitána ruské ponorky Krasnodar Stanislava Ržického. Ten byl zastřelen v parku na jihu Ruska, když si šel zaběhat.

„Okolo šesti ráno byl zasažen sedmi výstřely z pistole Makarov. Střelným zraněním Ržickij na místě podlehl,“ citoval z prohlášení rozvědky portál Ukrajinska pravda. Ržickij byl zřejmě vysledován díky oblíbené internetové aplikaci, v níž zveřejňoval trasu, po které běhal.

O den později ruští vyšetřovatelé uvedli, že útočníka dopadli. Jedná se podle nich o čtyřiašedesátiletého Sergeje Denisenka, u kterého se našla pistole s tlumičem, napsal na svém webu list Kommersant. Denisenko je podle deníku bývalý šéf ukrajinského sportovního svazu karate, ověnčený tituly zasloužilého mistra sportu a zasloužilého trenéra.

Zastřeleného Ržického dávají ukrajinská média do souvislosti s loňským útokem na středoukrajinské město Vinnycja. Centrum města zasáhly tři střely s plochou dráhou letu, které byly podle ukrajinské rozvědky vypáleny z ponorky v Černém moři. Ve městě tehdy zahynulo nejméně 27 lidí včetně čtyřleté dívky a přes 110 dalších utrpělo zranění.

Ruské tiskové agentury však o Ržickém informují jako o zástupci vedoucího krasnodarské správy pro mobilizaci. V médiích se také objevilo tvrzení, že kapitán ještě předloni požádal o odchod do výslužby a že v době invaze již ponorce nevelel. Ruské ministerstvo obrany na žádost Kommersantu o vyjádření neodpovědělo.

Rusko se potýkalo s neobvykle vysokými ztrátami mezi vysoce postavenými důstojníky zejména po zahájení plnohodnotné invaze na Ukrajinu v únoru 2022. Jen do začátku května zemřelo v bojích deset ruských velitelů, včetně nejméně šesti generálů. Ztráty klíčových důstojníků tak byly srovnatelné s nejhoršími měsíci druhé světové války na východní frontě.