Putin v Čečensku udržuje křehké vztahy

Horizont ČT24: Putin navštívil Čečensko (zdroj: ČT24)

Ruský vůdce Vladimir Putin přijel na nečekanou návštěvu Čečenska – poprvé od roku 2011. Schůzka s blízkým spojencem Ramzanem Kadyrovem přichází tři týdny po ukrajinském postupu za hranice Ruska. A právě u hranic působily i čečenské jednotky, jejichž příslušníci jsou mezi stovkami vojáků zajatých Ukrajinci. Čečensko je pro šéfa Kremlu důležité i historicky, a v době množících se problémů kvůli vlastní agresi tak Putin znovu sází na tuto kartu.

Autoritářský vládce Kremlu v posledních letech na cesty po Ruské federaci vyráží jen vzácně, zvlášť po zahájení otevřené invaze na Ukrajinu. Je to tak už třináct let, co Putin do Čečenska naposledy zamířil, v té době jako premiér. Bylo to čtyři roky poté, co do čela autonomní republiky dosadil Kadyrova. Ten dál zůstává vděčným vazalem a dodavatelem frontových bojovníků.

„Putin chtěl ukázat, že ve chvílích, které západní média ukazují jako velmi těžké, kdy Ukrajinci zabírají další a další obce v Kurské oblasti, on to tak vážně nevidí a stará se o své regiony,“ přiblížila redaktorka Deníku N Petra Procházková. Podle ní se Putin nyní zajímá o regiony, kde žijí národnostní menšiny, se kterými měli v minulosti Rusové problémy.

Podle ní ruské vedení nemůže nutit obyvatele Čečenska nebo Dagestánu, aby bojovali ve válce, protože k Rusku necítí vlasteneckou povinnost. Jejich vztah je založený na vzájemné výhodnosti. „Jedni potřebují druhé,“ míní Procházková.

Čečenci na Ukrajině

„Vím, že máte hodně problémů, otázek, které musíte sám řešit, včetně těch kolem naší republiky,“ prohlásil Kadyrov při Putinově návštěvě. Možná se jednalo o narážku na to, že kadyrovci ve válce nemusejí mít vždy skvělé výsledky. Při průlomu ukrajinské armády do ruské Kurské a Bělgorodské oblasti ohlásil Kyjev hromadné zajetí čečenských bojovníků včetně těch z údajně elitní jednotky Achmat.

Na pochybnosti ohledně bojového nasazení Čečenců – přezdívaných pro svá četná videa tiktokoví válečníci – narazil v posledním rozhovoru s velitelem čečenských jednotek Achmat v Kurské oblasti i čínský válečný propagandista.

„Ruská média a telegramové účty psaly, že když se začala fronta přibližovat k Čečencům, tak se stáhli ze svých pozic,“ nadnesl čínský propagandista. „Ne, to není pravda. Už tam nebyly téměř žádné čečenské jednotky. Bylo jich tam jen velmi málo,“ ohradil se velitel Apti Aronovič Alaudinov. Na internetu se zase objevilo video, kde kadyrovci při ústupu v Rusku vyrabovali obchod s mobilními telefony.

„V útočných operacích se Čečenci od začátku ruské plnohodnotné invaze na Ukrajinu neprojevili,“ míní Procházková. Upozornila, že se čečenští vojáci chovají špatně k civilnímu obyvatelstvu.

Kadyrovova sebeprezentace

Putin přesto dokáže čerpat ze spojenectví s Čečenci a Kadyrovem. Ten si systematicky pěstuje obraz neohroženého machistického lídra. Naposledy třeba v Cybertrucku od Tesly, o kterém tvrdil, že mu ho poslal Elon Musk. Ten to později popřel.

Faktem je, že současné Čečensko a jeho lídr patří k nejtvrdším vnitropolitickým devizám Putina. Ten svým vedením před více než dvaceti lety ukončil války s čečenskými separatisty. I tuto image vítěze měla Putinova mise na Kavkaz připomenout.

Přesto je podle některých analytiků Čečensko pro Moskvu časovanou bombou. Konec Kadyrova, o jehož zdravotním stavu se stále silněji spekuluje, by mohl oživit nestabilitu i separatistické tendence v zemi, která je tradičně dobře vyzbrojená a její obyvatelé umí vést partyzánské války.

„Vztah Moskvy a Grozného je velice křehký. Jakýkoliv chybný krok Putina může znamenat další výbuch na Kavkaze,“ dodala Procházková. Mezi případnými nástupci Kadyrova novinářka zmínila jeho syny nebo právě vojenského velitele jednotek Achmat.