Průzkum: Před rozhodujícím kolem prezidentských voleb na Slovensku jasně vede Čaputová

Favoritka přímých voleb slovenského prezidenta Zuzana Čaputová před  druhým kolem hlasování jasně vede v průzkumu agentury Median SK se ziskem 60,5 procenta. Podpora jejího soupeře, místopředsedy Evropské komise Maroše Šefčoviče, dosáhla 39,5 procenta. Informoval o tom ve čtvrtek veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska, který vypracování průzkumu zadal.

Pětačtyřicetiletá Čaputová o uplynulém víkendu se ziskem 40,57 procenta hlasů přesvědčivě vyhrála první kolo prezidentských voleb. Poté se vzdala funkce místopředsedkyně neparlamentní strany Progresívne Slovensko. 

Šefčovič dostal 18,66 procenta hlasů a skončil na druhém místě z celkového počtu 13 kandidátů. Eurokomisaře v prezidentských volbách podporuje nejsilnější vládní strana Smer – sociálna demokracia expremiéra Roberta Fica. 

Jak upozornil Denník N, pokud by volby dopadly podle právě zveřejněného průzkumu, šlo by o historicky největší vítězství v prezidentských volbách od roku 1999. Dosud s největším rozdílem vyhrál Ivan Gašparovič – s 59,9 procenta – nad Vladimírem Mečiarem v roce 2004.

Podle průzkumu by Zuzanu Čaputovou volili hlavně mladí lidé s vysokoškolským vzděláním. Maroš Šefčovič má zase podporu u voličů starších pětašedesáti let a u těch, kteří mají maturitu. Nejvíc lidí, kteří připustili, že se druhého kola zúčastní, našli autoři průzkumu mezi nejmladšími (18 až 24 let – 72 procent) a nejstaršími věkovými kategoriemi (65 a více let – 74 procent) i ve městech nad sto tisíc obyvatel. 

Median SK oslovil 1014 respondentů starších osmnácti let v období od 17. do 19. března.

Více než polovina (57 procent) se domnívá, že Čaputová bude dobrou prezidentkou nebo pro ně bude aspoň přijatelná. Téměř 47 procent si totéž myslí o Šefčovičovi. Za nepřijatelnou považuje aktivistku 31 procent oslovených, v případě eurokomisaře je to 41 procent.

Průzkum zjistil, že u Čaputové si lidé cení, jak komunikuje s veřejností, nadstranickost, důraz na zlepšení politické kultury nebo řešení sociální spravedlnosti. Šefčoviče by považovali za lepšího prezidenta s ohledem na velení ozbrojeným silám, dále reprezentaci a prosazování zájmů Slovenska v zahraničí.

Z průzkumu také vyplývá, že volební účast by se ve druhém kole prezidentských voleb měla pohybovat někde kolem 44 procent, poznamenal zpravodaj ČT na Slovensku Lukáš Mathé. „To je poměrně nízké číslo. Odpovídá to zhruba prvnímu kolu,“ dodal.

Druhé kolo voleb hlavy slovenského státu se uskuteční 30. března. Slováci v něm rozhodnou o nástupci úřadujícího prezidenta Andreje Kisky, který se o znovuzvolení neucházel a kterému pětileté funkční období skončí v polovině června.

Vzhledem k moratoriu na zveřejňování výsledků průzkumů lze poslední průzkumy k prezidentským volbám na Slovensku zveřejnit nejpozději tento pátek. „Podle zpráv, které máme k dispozici, to vypadá, že žádné agentury v tuto chvíli další průzkumy zveřejňovat nebudou,“ uvedl Mathé.