Protesty ve Venezuele mají další oběť. Ve městě Valencia byl zastřelen mladík

Dvacetiletý mladík se v pátek stal další obětí nepokojů ve Venezuele, kde pokračují mohutné demonstrace proti vládě socialistického prezidenta Nicoláse Madura. Desetitisíce lidí vyrazily k protestům na řadě míst země stižené těžkou politickou i ekonomickou krizí. Policie zasáhla vodními děly a slzným plynem a několik demonstrantů bylo zraněno.

Smrtí mladého Madurova odpůrce skončil střet mezi demonstranty a policií ve Valencii západně od metropole Caracasu. Podle úřadů byl střelen do hlavy.

Průmyslové město Valencia, na které těžce dopadla venezuelská ekonomická krize, se tento týden stalo dějištěm krvavých střetů Madurových příznivců a odpůrců, při nichž bylo několik osob zraněno. Desítky lidí podle agentury Reuters využily chaotické situace a začaly rabovat místní obchody.

Počet obětí protestů trvajících více než měsíc se blíží čtyřem desítkám. Zraněno při nich bylo více než 700 osob, policie zadržela stovky lidí, z nichž dosud ve vazbě zůstává přes 150.

V malém městě Rosario de Perijá na západě země se hněv demonstrantů obrátil proti Madurově předchůdci Hugovi Chávezovi, který je pro mnohé z odpůrců socialistické vlády symbolem autoritářské a rozhazovačné politiky vedoucí k dnešnímu stavu.

Mladí lidé zde zničili Chávezovu sochu, která zpodobňovala dlouholetého vůdce země při vojenském pozdravu. „Studenti zničili tuto Chávezovu sochu. Po právu jej obviňují, že zničil jejich budoucnost,“ řekl k incidentu médiím opoziční poslanec Carlos Valero.

Nejnovější vlna protestů ve Venezuele propukla poté, co se nejvyšší soud na konci března rozhodl převzít pravomoci parlamentu, který má pod kontrolou opozice. Soud posléze verdikt pod tlakem zrušil, protesty ale pokračují.

Madurovy oponenty, kterých je v zemi většina, nejnověji rozlítilo, že prezident v pondělí podepsal dekret svolávající ústavodárné shromáždění, které by mohlo přepsat základní zákon země s cílem upevnit Madurovu moc.

Šéf venezuelského parlamentu jednal s Trumpovým poradcem

Venezuelský prezident Nicolás Maduro
Zdroj: Reuters/Miraflores Palace

Politickou krizi ve Venezuele je třeba řešit rychle a nenásilně. Podle prohlášení Bílého domu se na tom ve Washingtonu shodli bezpečnostní poradce prezidenta Donalda Trumpa Herbert R. McMaster a šéf venezuelského parlamentu ovládaného opozicí Julio Borges. Oba rovněž požadují, aby venezuelská vláda respektovala ústavu a propustila politické vězně.

Trumpův poradce během pátečního jednání hovořil s venezuelským opozičním lídrem rovněž o tom, že by vláda měla „respektovat svrchovanost Národního shromáždění a vypsat svobodné a demokratické volby“.

Washington již v minulosti venezuelskému prezidentovi Nicolásu Madurovi vzkázal, že jeho potlačování opozice a snaha udržet se u moci za každou cenu porušuje demokracii v zemi. Bílý dům v den Borgesovy návštěvy uvedl, že situaci v jihoamerické zemi monitoruje, a označil ji za „žalostnou“.