Při sebevražedném útoku na věřící v Pákistánu zahynulo nejméně 52 lidí. Zraněných jsou desítky

Sebevražedný pumový útok, směřovaný vůči davu věřících na jihozápadě Pákistánu, si vyžádal nejméně 52 obětí. Přes padesát lidí je zraněno. V pátek to napsala agentura Reuters s odkazem na místní zdravotníky. Předchozí bilance hovořila o pětadvaceti mrtvých.

Výbuch nastal podle úřadů ve chvíli, kdy se nedaleko mešity v okrese Mastung shromáždil dav k náboženskému procesí, aby oslavil narozeniny proroka Mohameda. Muslimové na celém světě si je totiž během těchto dnů připomínají mimo jiné pořádáním veřejných shromáždění a průvodů.

„Atentátník se odpálil vedle vozu policejního poddůstojníka,“ popsal útok zástupce místní policie. Představitel zdejších zdravotních úřadů Abdal Rašíd později uvedl, že zraněných zůstává nejméně 58 lidí a počet obětí může ještě vzrůst, protože mnozí z nich jsou v kritickém stavu.

Podobné akce islámských radikálů či separatistů jsou v pákistánské provincii Balúčistánu poměrně časté.

Druhá exploze zasáhla další mešitu

Jen několik hodin po mastungském útoku otřásl jiný výbuch také mešitou poblíž Péšávaru v severozápadní provincii Chajbar Paštúnchwá. O incidentu informovali místní představitelé. Aktuální bilance podle nich hovoří o pěti obětech na životech.

Po této explozi se zbortila střecha chrámu a v sutinách zůstalo uvězněno třicet až čtyřicet lidí, napsal pákistánský zpravodajský web Geo News s tím, že byly zahájeny záchranné a vyprošťovací práce. Útok měli podle webu na svědomí dva sebevražední útočníci. Jeden se odpálil u vchodu do nedaleké policejní stanice, druhý uvnitř mešity.

Obě provincie, kde k útokům došlo, sousedí na západě s Afghánistánem. Od loňského roku, kdy bylo porušeno příměří mezi ozbrojenou skupinou TTP (Tehríke Taliban Pákistán), která je pákistánskou odnoží Talibanu, a místní vládou, počet násilných akcí islamistických radikálů v zemi stoupá. To zvyšuje zdejší napětí a vyvíjí tlak na bezpečnostní složky před parlamentními volbami plánovanými na leden.

Talibán se od prvního útoku distancoval

K pátečním útokům se nicméně žádná ze známých radikálních skupin zatím nepřihlásila. TTP, jež zastřešuje různé sunnitské islamistické skupiny a od svého založení v roce 2007 uskutečnila některé z nejkrvavějších akcí, se od útoku v Balúčistánu přímo distancovala.

Pákistánský ministr vnitra Sarfraz Bugtí útok označil za „velmi ohavný čin“. Při posledním velkém sebevražedném útoku na konci července atentátník na shromáždění konzervativní politické strany usmrtil přes padesát lidí a dalších asi sto třicet zranil. K odpovědnosti za tehdejší akci se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS).