Požár postihl gotickou katedrálu ve francouzském městě Nantes. Úřady šetří, jestli nešlo o žhářství

V západofrancouzském Nantes zasáhl požár gotickou katedrálu z přelomu 15. a 16. století, na místě byly nasazeny desítky hasičů. Podle jejich mluvčího se plameny podařilo po několika hodinách dostat pod kontrolu. Úřady zahájily vyšetřování možného trestného činu žhářství, protože vyšetřovatelé našli tři různá ohniska požáru, potvrdil agentuře AFP nantský státní zástupce Pierre Sennes. Nikdo zatím nebyl obviněn, svědky neštěstí vyslechne policie.

Na televizních záběrech byl i po šesti hodinách vidět dým stoupající z nitra katolického chrámu v Nantes. Plamenů si všimli kolemjdoucí a záchranáři byli na místo přivoláni v 7:44 SELČ. Pod kontrolu se oheň podařilo dostat kolem desáté hodiny dopoledne, ale dosud není zcela uhašen. Na místě zasahují desítky hasičů.

Neštěstí vyvolalo ihned vzpomínky na loňský dubnový požár pařížské katedrály Notre-Dame, který zničil střechu, krov a špičatou věžičku z 19. století, hasiči ale tvrdí, že nynější škody tak rozsáhlé nebudou.

Podle šéfa hasičů Laurenta Ferlaye byly v Nantes nejhůře zasaženy velké katedrální varhany. Podstavec, na němž stojí, je prý velmi nestabilní a mohl by se zřítit, řekl Ferlay zástupcům médií před katedrálou. Uvedl, že na místě je stále 104 hasičů. „Scénář Notre-Dame se nekoná. Střecha zasažena nebyla,“ dodal.

„Velké varhany úplně zmizely,“ řekl agentuře AFP správce katedrály François Renaud, jemuž hasiči umožnili vstoupit do objektu. „Je to nesmírná ztráta,“ dodal a doplnil, že zničena jsou i původní barevná okna ze 16. století za varhanami.

Jak uvedl zástupce z radnice, na kterého se odvolává agentura AP, oheň vypukl uvnitř katedrály a jeho příčina není známa. Podle tamního prokurátora vypukl požár na třech místech a úřady začaly incident vyšetřovat jako kriminální čin.

„Byl to obrovský šok. Je to velice smutné,“ řekla televizi BFM TV Cecile Renaudová z nedalekého pekařství, která záchranáře přivolala, když zahlédla velké plameny. 

Žár roztříštil okna z barevných skel a mezi věžemi stavby stoupal vzhůru černý kouř. Zasahující hasiči varovali přihlížející místní i zahraniční turisty, aby se okolí místa zásahu vyhnuli.

Požár v Nantes (zdroj: ČT24)

Do Nantes se chystá přijet i francouzský premiér Jean Castex v doprovodu ministryně kultury Roselyne Bachelotové a ministra vnitra Géralda Darmanina, informovala agentura AFP. Ministerský předseda se sejde s hasiči a vstoupí i do katedrály. 

Podporu hasičům vyjádřil na Twitteru francouzský prezident Emmanuel Macron, který je na summitu EU v Bruselu. Katedrálu označil za „gotický šperk“.

„Po Notre-Dame se v plamenech ocitla i katedrála svatého Petra a Pavla v srdci Nantes. Posílám podporu našim hasičům, kteří riskují vše, aby zachránili tento gotický skvost z města vévodů,“ uvedl francouzský prezident Emmanuel Macron na Twitteru.

Dlouholeté opravy po požáru v roce 1972

Katedrálu svatého Petra a Pavla na řece Loiře oheň nezasáhl poprvé. Částečně ji poničilo spojenecké bombardování za druhé světové války v roce 1944. Plameny se v ní rozhořely i jako důsledek pokrývačských prací 28. ledna 1972 a už tehdy zničily hlavní okna z barevného skla mezi dvěma věžemi katedrály. Věřícím se svatostánek mohl otevřít až po 13 letech oprav v květnu 1985.

V roce 2015 v Nantes zachvátil velký oheň další katolický chrám. Poničil tři čtvrtiny střechy baziliky svatého Donáta a svatého Rogáta z 19. století.

„Stavby jsou opravdu bytelné, vydržely tady několik století. Myslím si, že samotná voda stavební části neuškodí, ale může uškodit vnitřnímu vybavení, tedy historickým obrazům, sochám, což je ale skoro miminální oproti tomu, jakou mohou způsobit škodu plameny, sálavé teplo a zplodiny hoření,“ řekl České televizi mluvčí a šéf vyšetřovatelů HZS hlavního města Prahy Martin Kavka.

Podle historika architektury Pavla Kaliny z Fakulty architektury ČVUT je teď otázka, jak to vypadá s tribunou a se sochařskou výzdobou vnitřní fasády katedrály svatého Petra a Pavla. „Západní fasáda je totiž vyzdobená i vevnitř. Nejcennější část výzdoby katedrály, kterou je náhrobek rodičů královny Anny Bretaňské, je poměrně daleko od místa, kde požár asi nejvíc řádil,“ uvedl pro ČT.

Dodává, že rozsah požáru je daleko menší, než v případě loňské pařížské katedrály Notre-Dame. „Zatím to vypadá, že se to podařilo lokalizovat. Poškození stavby je nesrovnatelné,“ dodal Kalina.

A připomněl, že při požáru katedrály svatého Petra a Pavla v roce 1972 byla zcela zničena střecha a krov, jak byl požár rozsáhlý. „Proto také potom tak dlouho trvala obnova, vytvořili nový krov a střechu a pak pokračovali v restaurování katedrály, které de facto skončilo před pár lety, poslední práce dokončili v roce 2013,“ upřesnil Kalina.