Potravinovou pomoc potřebuje stále víc amerických rodin

Události: Stále víc amerických rodin potřebuje potravinovou pomoc (zdroj: ČT24)

Karanténa a začínající hospodářská krize tvrdě dopadají na chudé americké rodiny. Uzavření škol také přerušilo státem dotovaný program stravování pro žáky a studenty z nemajetných rodin. V hlavním městě Spojených států nemá dost peněz na kvalitní jídlo každá pátá domácnost.

Igelitové tašky plné těstovin a zeleniny rozvážejí dobrovolníci rodinám s nemocnými, nebo ke školám, které se změnily na výdejní místa. Fronty se před mini tvoří dlouho před tím, než je vše k výdeji připraveno.

„Za poslední měsíc příjem naší domácnosti drasticky klesl. Oceňujeme proto každou pomoc, která je pro nás dostupná,“ říká Lisle, jejíž manžel přišel o práci před třemi týdny. Jeho výplata přitom byla jediným zdrojem financí pro celou čtyřčlennou rodinu.

Z jedné potravinové dávky má průměrná rodina vydržet vařit 14 dní. „Je to rozdíl mezi životem a smrtí. V naší komunitě jsou nezaměstnaní a lidé bez dokladů. Jiné organizace distribuující jídlo ho nedají těm, kteří doklady nemají,“ vysvětluje dobrovolnice Mayra Figuera-Clarková.

Rozdělování potravinové pomoci v USA
Zdroj: ČT24

Zájemců je víc než jídla

Ve Spojených státech funguje mnoho charitativních organizací, které lidem v nouzi poskytují hotové jídlo. Organizátorky D. C. Food Project dlouhodobě spolupracují se školami, kam dodávají potraviny pro studenty ohrožené hladem. Od ředitelů se dozvěděly, jak vážná situace v mnoha rodinách nyní je.

„Cítili jsme, že je skutečně potřeba nabídnout i základní potraviny. Tak, aby si z nich rodiny mohly uvařit dle vlastní potřeby,“ říká spoluzakladatelka D. C. Food Project Lucie Lebloisová.

První týden sehnaly základní potraviny pro 150 dětí, teď už na nich závisí dokonce 460 rodin a kvůli rostoucí nezaměstnanosti se ozývají další lidé. „Den za dnem, týden za týdnem se nám ozývají další školy, kterým už nedokážeme pomoci,“ přiznává Alysa MacClellanová z D.C. Food Project.

Luxusní zboží: dezinfekce a toaletní papír

Občas se organizátorkám podaří získat i něco navíc, například dezinfekci nebo toaletní papír, považovaný za skutečný poklad. Ve většině místních obchodů je totiž už přes měsíc naprosto nedostatkovým zbožím.

Dobrovolníci nečekají, že šíření koronaviru brzy skončí. I kdyby se tak stalo, všichni nezaměstnaní si práci hned nenajdou. Základní potraviny proto budou před školami rozdělovat minimálně do léta.