Polští kapsáři se v tržnicích letos činí

Těšín (Polsko) - Kapesních krádeží v polském příhraničí výrazně přibylo - okradených je letos dvakrát víc než loni. Mezi nejčastější oběti patří Češi, kteří na tamní tržiště jezdí za levnými nákupy. Podle policie v polském Těšíně se právě Čechů týká 90 procent všech krádeží.

Lidé se podle polských policistů soustředí hlavně na slevy, méně už pak na osobní věci. Strategie kapesních zlodějů je jednoduchá: osoba nakupuje u stánku, kde je více lidí, a oni třeba proříznou kabelku. Kapsáři nejčastěji řádí u vchodů na trh, říká těšínský policista Rafał Domagała.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Okradených Čechů přibylo téměř o sto procent. Přesně sečíst se ale dají jen ti, kdo se přihlásí na policii. Za letošek už jich bylo 16, za celý loňský rok 20. Pokud se Čech stane obětí kapsářů, může se obrátit na polské i na české policisty. Naděje na to, že se znovu setká se svými věcmi, je ale mizivá.

A jak zní rada samotných trhovců? Pánové udělají nejlépe, když si schovají peníze do přední kapsy u kalhot, dámy třeba do vnitřní kapsy u bundy.