Polští duchovní zasahují do kampaně. Nabádají věřící nevolit obhájce práva na potrat

Události: Polská církev se zapojila do předvolební kampaně, vydává doporučení (zdroj: ČT24)

Polský episkopát lidem doporučuje, komu dát hlas v nedělních parlamentních volbách. Věřící by například neměli volit strany, které prosazují právo žen na potrat. Opozice upozorňuje na to, že duchovní v kostelech vysloveně nabádají k volbě vládní konzervativní strany Právo a Spravedlnost (PiS). Zástupci církve to odmítají.

Apel na Poláky před volbami zní i v kostele svaté Marie a Jana Pavla II. v Toruni, který byl vybudován z iniciativy kontroverzního otce Tadeusze Rydzyka. „Toto je dobré místo. Nejlepší je, když přijdete, sami se o tom přesvědčíte a neposloucháte opoziční tábor, který jen očerňuje,“ říká obyvatelka Toruni Marta.

Pro mnohé je ale Rydzyk mediální podnikatel, který řídí vlivné katolické rádio, noviny i televizi. Proslul antisemitskými výroky, omlouval pedofilní skandály kněžích a čelil podezření ze zpronevěry peněz. Ve vysílání jeho vlastního Rádia Maryja vlivný duchovní otec před dvěma týdny nepřímo označil současnou liberální opozici za hrozbu pro celou zemi a vyzval k podpoře vládních politiků.

Právě kvůli propojení s politikou je otec Rydzyk pro některé katolíky symbolem úpadku církve. „Je to pokrytecké. Víra je prostší než tohle. Vidíte, co se u nás v církvi děje. Úpadek mají na svědomí duchovní,“ je přesvědčen Piotr.

Výrazný úbytek věřících

Polsko v posledních letech prochází rychlou sekularizací. Část opozice jde do voleb s programem odluky katolických institucí od státu. „Jsme kolonií Vatikánu,“ obává se příznivkyně polské opozice Agnieszka.

Počet lidí, kteří se označují za katolíky, klesl v Polsku za deset let o 6,6 milionu. Nyní tvoří lehce přes sedmdesát procent obyvatelstva. Pozitivně vnímá církev v jednom z průzkumů 47 procent dotázaných, negativně 42. Přesto má země v porovnání se zbytkem Evropy nejvíce praktikujících katolíků.

Pro ně teď polský episkopát vydal doporučení, jak hlasovat v nedělních volbách. Mimo jiné nedávat hlas stranám podporujícím právo žen na potrat. „Pastýři využili své právo připomenout pravidla, kterými se mají katolíci řídit,“ uvedl sociolog Krzysztof Koseła z Varšavské univerzity.

„Církev si musí položit otázku, zda neplatí vysokou cenu za občas zbytečné sbližování se světem politiky,“ polemizuje zástupce ředitele Katolické informační agentury Tomasz Królak. Doporučení církve je přitom více. V jednom z nich jsou věřící nabádání, aby přišli k volbám, jinak se dokonce dopustí hříchu.