Omilostnění polští politici opustili věznici. „Zločinci na svobodě,“ reaguje Tuskova strana

Dva politici polské opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS), kterým v úterý udělil milost prezident Andrzej Duda, opustili věznice, kde byli drženi kvůli zneužití pravomocí. Nedávné uvěznění Mariusze Kamińského a Macieje Wąsika bylo předmětem jednoho ze sporů, které vede proevropská vláda Donalda Tuska s konzervativním prezidentem Dudou. Spor provázelo i dramatické zatýkání v prezidentském paláci.

Před věznicemi, v nichž se politici nacházeli, se večer sešly desítky stoupenců Práva a spravedlnosti a požadovaly, aby byli Wąsik s Kamińskim okamžitě propuštěni. Oba politici svým stoupencům poděkovali a Kamiński prohlásil, že je „připravený na další boj“. Jeho manželka mu dala šálu v polských národních barvách a Kamiński při odjezdu ukázal prsty písmeno V symbolizující vítězství.

„Zločinci na svobodě. Andrzej Duda omilostnil své kámoše,“ uvedla na sociální síti X nejsilnější vládní strana, Občanská platforma premiéra Donalda Tuska.

Naopak šéf parlamentního klubu Práva a spravedlnosti Mariusz Blaszczak uvedl, že „díky prezidentu Dudovi protiprávně uvěznění Mariusz Kamiński a Maciej Wąsik jdou na svobodu“.

Andrzej Duda s manželkami odsouzených poslanců
Zdroj: Reuters/Kuba Stezycki

Prezident po oznámení udělení milosti vyzval k okamžitému propuštění Kamińského a Wąsika na svobodu a kritizoval ministra spravedlnosti a generálního prokurátora Adama Bodnara za to, že jim výkon trestu nepřerušil. Připomněl, že zejména Kamiński má zdravotní problémy. „Je mi líto, že jste se nezmohl na toto lidské gesto,“ vzkázal Bodnarovi.

Duda, který pochází ze stejného politického tábora jako Wąsik a Kamiński, jejich uvěznění kritizoval. Národněkonzervativní strana Právo a spravedlnost, jejímiž jsou oba politici členy, o nich mluvila jako o prvních politických vězních v Polsku od roku 1989.

Provokace s padělanými dokumenty

Případ sahá až do roku 2007, kdy oba muži stáli v čele protikorupční agentury CBA. Podle soudu oba muži zneužili pravomocí a nesplnění povinnosti, když v rozporu se zákonem podnikli provokaci s využitím padělaných dokumentů a agentů v utajení. Zákon také porušili odposloucháváním bez svolení generálního prokurátora či soudu. Terčem provokace byl někdejší koaliční partner PiS Andrzej Lepper.

Kamiński se později stal ministrem vnitra ve vládě PiS a Wąsik jeho náměstkem.

Poslanci strany PiS s plakátem na podporu Mariusze Kamińského a Macieje Wąsika
Zdroj: Reuters/Agencja Wyborcza.pl

Milost ještě před pravomocným rozsudkem

Za zneužití pravomocí je v roce 2015 soud nepravomocně odsoudil, prezident Duda je ale následně omilostnil. Nejvyšší soud později zpochybnil milost udělenou ještě před pravomocným odsouzením a jiný soud loni v prosinci oba politiky PiS poslal do vězení na dva roky.

Policie Kamińskiho a Wąsika tento měsíc zadržela v okamžiku, kdy byli na pozvání Dudy v prezidentském paláci. Ten pak oznámil, že zahajuje proceduru jejich omilostnění.

Politikům se poslanecké mandáty zřejmě nevrátí

Loni v říjnových volbách, ve kterých PiS ztratila moc, byli Kamiński i Wąsik zvoleni poslanci, avšak jejich mandáty na základě nového odsouzení podle šéfa sněmovny Szymona Holownii zanikly.

„Pane Holownio, pane Tusku, brzy se uvidíme,“ vzkázal Kamiński ještě před vraty věznice podle portálu onet.pl.

Odborník na ústavní právo z Vratislavské univerzity Ryszard Balicki uvedl, že to, že Duda Kamińskému s Wąsikem udělil milost, neznamená, že získají zpět ztracené poslanecké mandáty. Stejného názoru je Mikolaj Malecki z katedry trestního práva krakovské Jagellonské univerzity. Dodal, že jim ale nic nebrání v tom, aby kandidovali ve volbách.