Polská vláda zápolí s šéfem kontrolního úřadu. Vyzývá ho k demisi, on zatím podává trestní oznámení na premiéra

Horizont ČT24: Polská vláda svádí boj s nejvyšším kontrolním úřadem (zdroj: ČT24)

Polská vláda svádí boj s tamním nejvyšším kontrolním úřadem. Jeho ředitel, exministr financí za Právo a spravedlnost Marian Banaś, nedávno podal trestní oznámení na premiéra Mateusze Morawieckého kvůli přípravě korespondenčních voleb prezidenta. Ty se ale pro odpor koaličního partnera nakonec nekonaly. Vládnoucí strana zas šéfa státních auditorů už víc než rok vyzývá k demisi kvůli podezřením z napojení na podsvětí.

Marian Banaś, přezdívaný neprůstřelný Marian, s touto neortodoxní přezdívkou zamířil do čela ministerstva financí a pak nejvyššího kontrolního úřadu. Když se objevilo obvinění, že má vazby na podsvětí, straničtí kolegové ho zprvu bránili.

„Sám požádal o kontrolu. To přece dokazuje, že chtěl podstoupit všechny odpovídající procedury,“ prohlásil polský premiér Morawiecki v září 2019.

Nedlouho potom se ale stal pro vládnoucí stranu přece jen přílišnou zátěží. Opakované výzvy, aby rezignoval, odmítl. Odvolat ho politici podle polské ústavy nemohou. Tlak na jeho odchod ani teď neustává, policie začala kvůli daňovým únikům vyšetřovat Banaśova syna. Šéf státních auditorů mluví o metodách z komunistických časů a přešel do protiútoku.

Konflikt s vládou

„Nejvyšší kontrolní úřad vyhodnotil negativně proces přípravy všeobecných voleb prezidenta Polské republiky ohlášených na 10. května 2020 s využitím korespondenčního hlasování,“ tvrdí Banaś.

Na poštovních volbách trval šéf Práva a spravedlnosti Jaroslaw Kaczyński. Přípravy se sice rozběhly, ale bez opory v zákoně. Stát za ně utratil v přepočtu skoro půl miliardy. Úkol měl splnit premiér, na kterého teď Banaś podal trestní oznámení. Morawiecki konstatoval, že to v něm nevyvolává jakýkoliv neklid, spíše naopak.

Ministr spravedlnosti a generální prokurátor v jedné osobě Zbigniew Ziobro ale vyšetřování nečeká. Podle něj šlo o ústavní nutnost.

„Staví se do role pojistky vládní moci. Člověka, který jí garantuje, že ačkoliv Banaś vykřikuje a dělá potíže, tak reálně z toho nic neplyne, protože žádná vyšetřování nebudou,“ říká komentátor pro polský zpravodajský portál Onet Andrzej Stankiewicz.

Banaś se ale nevzdává. Naposledy podal trestní oznámení na samotného Jaroslawa Kaczyńského za pomluvy a údajnou snahu hrozbami ovlivnit práci úřadu. Faktem je, že jako o neprůstřelném Marianovi o něm šéf vládnoucí strany už nemluví.