Polská vláda má pandemickou triádu: dezinfekci, odstupy a roušky

Události: Polský přístup k pandemii (zdroj: ČT24)

V Polsku na rozdíl od okolních zemí přibývá v posledních dnech méně nakažených koronavirem než v srpnu. Podle tamního ministra zdravotnictví ale epidemie nekončí. Někteří odborníci kritizují, že se málo testuje – navíc jen lidé s jasnými příznaky. Nejpřísnější opatření, třeba povinnost roušek na ulici, neplatí momentálně v žádném okrese. Část celoplošných omezení týkajících se hlavně služeb Varšava nikdy nezrušila.

S květnovým otevřením restaurací se v Polsku zavedla nařízení jako povinná dezinfekce u vchodu, méně stolů, které navíc oddělují plastové bariéry, či obsluha v rouškách. Platit nikdy nepřestala. „Když si hosté sedají ke stolu, roušky si mohou na jídlo sundat. Při pohybu po společných částech, na WC, na bar, si je znovu berou. My jim to připomínáme,“ říká provozní Andrzej Spychalski.

Zakryté dýchací cesty musí mít lidé i v obchodech nebo hromadné dopravě. Dodržování pravidel tam kontroluje policie. Bez roušek se nesmí ani do kina nebo divadla, obsadit je možné jen polovinu míst. Na polském regionálním semaforu teď nesvítí žádná nejpřísnější červená.

„Jde mi o zachování a hlavně osvojení si hlavní zásady ,D O M‘. Dezinfekce, odstupy, roušky,“ vysvětluje polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski.

Skrytí nakažení

Na rozdíl od řady jiných zemí Polsko uplynulý týden nehlásilo rekordní přírůstky nakažených. V průměru jich denně přibylo 515, testů laboratoře provedly skoro 130 tisíc. Počet hospitalizovaných se už měsíc drží těsně pod dvěma tisíci. Oběti ale přibývají každý den. Dosavadní rekord nových případů Polsko zaznamenalo 21. srpna, kdy jich za jediný den přibylo 903. Úřady vysoký přírůstek vysvětlovaly plošným testováním v ohniscích nákazy.

Ministerstvo se začátkem září ohlásilo změnu strategie; na odběry teď mají mířit hlavně pacienti s příznaky nemoci. Kapacity pro samoplátce jsou omezené. „Nakažených máme v Polsku určitě víc, jen se neodhalují, tak jak by měli. Musím říct, že to se s největší pravděpodobností týká nakažených, kteří nemají buď žádné nebo jen slabé příznaky,“ varuje virolog Tomasz Dzieciątkowski.

Vláda mluví o stabilizaci epidemie, zároveň ale varuje před jakýmkoliv optimismem a obává se podzimu. Platná opatření rušit nehodlá, spíš je bude znovu zpřísňovat.