Polská armáda láká mladé na letní výcvik

Horizont ČT24: Polské Prázdniny s armádou (zdroj: ČT24)

Více než jedenáct tisíc Poláků se během léta zúčastní vojenského výcvikového programu. Na takzvané Prázdniny s armádou se mohou hlásit muži a ženy od 18 do 35 let. Drilem stráví měsíc a dostanou za to v přepočtu skoro 35 tisíc korun. Polská armáda se touto metodou snaží získat si nové brance. Zájem o službu v ozbrojených silách sice letos narostl, stále ale neodpovídá náborovým plánům.

V rámci programu se Poláci například naučí, jak bojovat, provést ústup před početnějším nepřítelem nebo jak uklízet kasárna. „Nejde o letní tábor, nejde o školní tábor. Je to skutečný vojenský trénink,“ popsala mluvčí polské armády Natalia Fiedoruková.

Pro mladou generaci, která nezažila válku, představuje motivaci k nástupu do programu často válka na Ukrajině. „Nikdy jsem se nechtěl stát vojákem. Události ve světě, všechny ty konflikty a především to, co se děje bezprostředně v okolí naší země, mě přinutily změnit své rozhodnutí,“ řekl účastník výcviku Dominik Rojek. Ten právě odmaturoval, ale místo informačních technologií, které chtěl původně studovat na vysoké škole, se učí střílet.

Polská armáda nabízí podobný program i během roku, ten ale trvá jenom jeden víkend. Loni si ho vyzkoušelo 23 tisíc lidí. Vojsku to při náborech pomáhá, přesto je zájem o službu v ozbrojených silách stále nízký.

„Od druhé světové války jsme tak silnou hrozbu necítili. A jako sektor zodpovědný za bezpečí naší země jsme si jí vědomi,“ dodal zástupce Operačního střediska polského ministerstva národní obrany Michal Tomczyk.

Na konci Prázdnin s armádou dostanou cvičenci finanční odměnu a složí vojenskou přísahu. Ti, kteří se rozhodnou v armádě zůstat, si budou moci vybrat, kde přesně chtějí najít své uplatnění. Také se ale mohou jen stát záložníky.