Politicky motivovaná kriminalita v Německu loni výrazně vzrostla, oznámil ministr vnitra

Politicky motivovaná kriminalita je v Německu na vzestupu, loni se počet takových činů oproti roku 2019 zvýšil o 8,54 procenta. Oznámil to německý ministr vnitra Horst Seehofer (CSU). Dodal, že největší hrozbou pro německou demokracii zůstává pravicový extremismus, který v roce 2020 činil přes polovinu politicky motivovaných trestných činů.

„Politicky motivovaná kriminalita se výrazně zvýšila. Spolkový kriminální úřad (BKA) v loňském roce zaznamenal nárůst o 8,5 procenta. Je to zneklidňující číslo, neboť potvrzuje rostoucí trend posledních let,“ řekl Seehofer. „Nadále platí, že největším ohrožením vnitřní bezpečnosti Německa je pravicový extremismus,“ dodal.

BKA ve své statistice uvádí, že loni zachytil 44 692 politicky motivovaných kriminálních činů, z nichž přes 23 600 bylo z krajně pravicového spektra. Pravicová kriminalita tak vzrostla o 5,65 procenta. Výrazně rychleji, o 11,4 procenta, vzrostl počet levicově motivované kriminality, její celkový podíl je ale nižší, loni se jí týkalo 10 971 případů.

Ačkoli počet pravicových kriminálních činů výrazně převyšuje ty levicové, tak levicová kriminalita je více spojena s násilím. Levicových násilných činů uvádí BKA 1526 případů, což ve srovnání s rokem 2019 odpovídá růstu o 45 procent, pracovicového násilí se týkalo 1092 činů, což bylo meziročně o 10,8 procenta více. Mrtvé si ale levicové akce loni nevyžádaly žádné, zatímco ty pravicové jich měly devět. Celkem si pak podle Seehofera politické násilí vyžádalo v roce 2020 jedenáct lidských životů, zbývající dvě osoby přišly o život jako oběti náboženské ideologie.

Velký pokles uvádí BKA u kriminality motivované zahraniční ideologií, se zhruba tisícovkou loni zachycený činů vykázala meziroční pokles 46,4 procenta. O více než dvanáct procent na 477 se zvýšil počet případů s náboženským pozadím. BKA rovněž eviduje dalších 8624 politických činů, které podrobněji ideologicky neupřesňuje. Loni takových kriminálních případů bylo o 29,4 procenta více než v roce 2019.

Seehofer prohlásil, že Německo bere všechny případy politické kriminality vážně a že nepřipustí, aby lidé, kteří se odhodlají ke službě veřejnosti, čelili zastrašování. „Extremismus je ve všech svých formách hrozbou pro naši zemi a pro naši společnost, budeme proti němu postupovat všemi prostředky, které nám náš právní řád umožňuje,“ řekl.

Kvůli pandemii vznikla nová podkategorie

Novou podkategorií, kterou BKA sleduje, je politická kriminalita související s pandemií covidu-19. Zachyceno bylo 3559 takových případů, z nichž 478 se týkalo i násilností. Pravicové pozadí mělo 777 politicky motivovaných činů týkajících se pandemie a 634 levicové. U většiny případů, konkrétně u 2133, ale BKA ideologii neupřesňuje.

K demonstracím proti karanténním opatřením Seehofer řekl, že lidé přistupují k otázce osobních práv a svobody vyjadřování velmi vážně. Problémem podle něj je ale propojení normálních obyvatel s radikálními skupinami, které představují zastánci spikleneckých teorií, političtí radikálové nebo například takzvaní říšští občané, kteří neuznávají právní existenci spolkové republiky.