Policie prohledala dům francouzského expremiéra. Vyšetřuje ho kvůli reakci státu na koronavirus

Francouzská policie prohledala domovy bývalého premiéra Édouarda Philippea, současného ministra zdravotnictví Olivera Vérana a dalších vrcholných vládních činitelů. Informovaly o tom ve čtvrtek světové agentury s tím, že vyšetřování se týká jejich role při reakci státu na pandemii covidu-19.  V souvislosti se šířením koronaviru patří země k nejpostiženějším, ve čtvrtek zaznamenala dosud nejvyšší přírůstek nakažených.

Philippe se po letním odchodu z čela vlády stal starostou severofrancouzského města Le Havre. „Édouard Philippe vždy říkal, že se dává spravedlnosti k dispozici,“ uvedla podle agentury DPA expremiérova mluvčí v reakci na policejní akci.

Ministerstvo zdravotnictví podle agentury AP potvrdilo prohlídku také v domě a kanceláři ministra Vérana, která byla brzy ráno. Prohledán byl rovněž domov Véranovy předchůdkyně v čele úřadu Agnès Buzynové, zástupce ministra Jérôma Salomona a také vládní mluvčí Sibeth Ndiayeové.

Současný premiér Jean Castex uvedl, že má v ministra zdravotnictví Vérana i jeho náměstka Solomona plnou důvěru.

Většinu z devadesátky oznámení úřady zamítly, vyšetřuje se jich devět

Pacienti s covidem-19, lékaři, pracovníci ostrahy ve věznicích, policejní příslušníci a další podali v uplynulých měsících na 90 trestních oznámení, která se týkala především údajně pomalé reakce úřadů na jarní vlnu pandemie. Stěžovali si, že stát nebyl schopen zajistit dostatek roušek i dalších ochranných pomůcek.

Státní zastupitelství většinu podání zamítlo, v devíti případech ale zvláštní soud nařídil vyšetřování, které má reakci vlády na koronavirovou krizi prověřit. Cílem je zjistit, zda zodpovědní politici a úředníci „projevili dostatečnou vůli bojovat s katastrofou“.

Republikánský soudní dvůr (CJR), který se může zabývat i prohřešky úřadujících ministrů, založil v roce 1993 prezident François Mitterand. Reagoval tak na případ, kdy pacienti dostali krevní transfúzi infikovanou virem HIV. Stíhání kvůli tomu čelil i bývalý premiér Laurent Fabius, soud ho ale nakonec viny zprostil. Trest vězení tribunál nikdy neuložil.

Země zaznamenala dosud nejvyšší přírůstek nakažených

Francie patří v Evropě k pandemií nejpostiženějším státům. Za posledních 24 hodin tam přibylo rekordních 30 621 případů nákazy a zemřelo dalších 88 infikovaných. Celková bilance mrtvých tak vzrostla na 33 125.  Nad hranici třiceti tisíc případů za den se Francie, která má asi 67 milionů obyvatel, od počátku epidemie covidu-19 dostala poprvé.

Ve Francii v sobotu začne platit zdravotnický nouzový stav. V Paříži, Marseille a několika dalších velkých městech vstoupí v platnost zákaz nočního vycházení. Týkat se bude zhruba 20 milionů obyvatel Francie.

K drastickým opatřením Elysejský palác a vláda premiéra Jeana Castexe přistoupily především kvůli rostoucímu počtu lidí s covidem-19 v nemocnicích. V těžkém stavu na jednotkách intenzivní péče jich je nyní 1750.