Polanski nabízí za propuštění na kauci tučnou sumu

Paříž – Právník režiséra Romana Polanského, který je ve Švýcarsku ve vazbě kvůli znásilnění třináctileté modelky v USA v roce 1977, dnes již podruhé požádal o propuštění svého klienta na kauci. Polanski nabízí švýcarským úřadům za to, že bude propuštěn na svobodu, tučnou sumu.

Právník Hervé Temime uvedl, že švýcarským úřadům nabídl „dostatečné záruky“, že šestasedmdesátiletý filmový tvůrce v případě propuštění neodjede ze země, dokud se nerozhodne o jeho vydání do USA. Nová žádost o kauci navrhuje jako záruku švýcarským úřadům velmi podstatnou finanční sumu. Jak je ale vysoká, odmítl právník sdělit. 

Polanski už jednou o kauci žádal, soud mu ale nevyhověl, nabízel přitom jako záruku luxusní chatu ve švýcarském letovisku Gstaad.

Režisér, který má polské a francouzské občanství, byl ve Švýcarsku zatčen kvůli znásilnění třináctileté Američanky, jehož se podle amerického zatykače dopustil před 32 lety. Tehdy se k pohlavnímu styku s nezletilou dívkou přiznal, později ale ze Spojených států kvůli obavě z dlouholetého vězení uprchl a nikdy se tam už nevrátil. Švýcaři ho na základě mezinárodního zatykače zadrželi 26. září, když přijel do Curychu převzít na tamním filmovém festivalu cenu za celoživotní dílo.