Podpořte palestinské jaro, vyzval Abbás Radu Evropy

Štrasburk – Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás dnes v Radě Evropy (RE) žádal Evropany o podporu palestinské žádosti o přijetí do OSN. „Podpořili jste arabské jaro, v němž šlo o demokracii a svobodu. Teď nadešlo jaro palestinské, v němž jde o svobodu a ukončení okupace. Zasloužíme si vaši podporu,“ prohlásil Abbás před parlamentním shromážděním rady. Prohlásil, že dosavadní úsilí o uznání státu přineslo Palestincům jenom zklamání.

Abbás předal v New Yorku žádost o uznání Palestiny jako členského státu OSN 23. září. Teď tuto žádost projednává Rada bezpečnosti, ale USA ji chtějí vetovat. Pokud žádost neprojde radou, chtějí se Palestinci obrátit na Valné shromáždění, které by jim mohlo přiznat status nečlenského státu. V Radě bezpečnosti je nyní šest členů RE.

Abbás dnes prohlásil, že na mezinárodní organizaci se obrátil proto, že pokusy dohodnout se v mírových rozhovorech s Izraelem nikam nevedly. Stejně jako ve VS OSN ujistil, že žádost o stát nebyla podána ve snaze Izrael izolovat. Je prý také nakloněn čerstvé nabídce sponzorů mírového procesu (USA, Evropská unie, Rusko a OSN) k obnově mírových rozhovorů, avšak neustoupí od své původní podmínky. Tou je zastavení výstavby izraelských osad na západním břehu Jordánu, což je jedno z území, kde má Palestina vzniknout. Také Izrael je ochoten obnovit mírová jednání, avšak bez podmínek.