Po uhašení požáru skladu chemikálií odvolali v Prešově mimořádný stav

Košice - Přes noc se podařilo uhasit rozsáhlý požár skladu chemikálií v Prešově. Krizový štáb proto dnes mohl zrušit mimořádný stav, který v úterý vyhlásil. Oheň si včera vynutil evakuaci 300 lidí. Desítky osob se nadýchaly nebezpečných zplodin, dva lidi jsou zatím v nemocnici.

„Mimořádná situace je odvolaná, život se vrací do normálních kolejí,“ oznámil mluvčí prešovské radnice Michal Kaliňák. S rozsáhlým požárem bojovaly desítky hasičů z mnoha sborů z východního Slovenska a specializované chemické jednotky. Hašení v budově skladu komplikoval hustý dým a exploze sudů s chemikáliemi. Hasiči proto museli strhnout střechu objektu a uskladněný materiál chladit z výšky.

Několik lidí ošetřili v místní nemocnici poté, co se nadýchali zplodin. Dvě osoby v nemocnici zůstaly. „Stav dvou hospitalizovaných pacientů je stabilizovaný, z nemocnice budou propuštěni nejpozději ve čtvrtek,“ uvedla ředitelka prešovské nemocnice Monika Pažinková.

Ve skladu prešovské společnosti Fecupral, která se zabývá i likvidací nebezpečných odpadů, bylo více než 30 tun vojenských chemických látek k dezinfekci a další chemické materiály. Příčiny požáru začnou experti zjišťovat v průběhu dneška. Výšku škod zatím neodhadli.