Pět minut na rozmyšlenou. Prigožin verbuje vězně pro svou armádu, o které tvrdí, že není jeho

Dvakrát se ruský oligarcha Jevgenij Prigožin, přezdívaný jako „Putinův šéfkuchař“, soudil s investigativci z Bellingcat, kteří napsali o tom, že stojí za žoldnéřskou skupinou wagnerovci. Video, jež v posledních dnech koluje na sociálních sítích, kde osobně verbuje vězně, ukazuje, že s ní má určitě mnoho společného. Přítomným mimo jiné sdělil, že je po odsloužení půl roku na frontě čeká propuštění na svobodu. Pokud na Ukrajině padnou, budou pohřbeni jako hrdinové. Na rozmyšlenou měli trestanci pět minut.

Původ videozáznamu, který potvrzuje dlouhodobé spekulace, že Rusko chce nedostatek vojenských jednotek kompenzovat náborem vězňů, je nejasný. Podle BBC však na základě softwarových nástrojů pro rozpoznávání obličeje panuje více než 70% shoda s obličejem Prigožina, který patří do nejužšího kruhu prezidenta Vladimira Putina.  

Přestože ruské právo neumožňuje zmírnění trestu odnětí svobody výměnou za žoldnéřskou službu, Prigožin prohlásil, že se „nikdo nevrátí za mříže“, pokud bude sloužit v jeho skupině. Minimální věk pro odchod do války na Ukrajině je podle něj 22 let, maximální 50 let. Je ovšem možné udělat výjimku, pokud bude daný jedinec dostatečně silný.

V několikaminutovém projevu dále zdůraznil, že za největší hřích považuje dezerci. „Nikdo neustoupí, nikdo se nevzdá. Během tréninku budete informováni o dvou granátech, které musíte mít u sebe v případě, že byste kapitulovali,“ apeluje na záběrech oligarcha, jenž je zapsán na sankčních seznamech USA i EU. „Kdo vyjádří pochybnosti, že není na správném místě, bude označen za dezertéra a bude na něj čekat popravčí četa.“

Buď trestanci, nebo vaše děti

Poté, co se video stalo virálním, Prigožin doplnil, že pokud by byl ve vězení, „snil by o tom, že se připojí k wagnerovcům, aby splatil svůj dluh vlasti“. Rusům, kteří s náborem nesouhlasí, vzkázal. „Ti z vás, kdo nechtějí poslat trestance do boje, by měli poslat vlastní děti,“ zakončil Prigožin. 

Na sociálních sítích se krátce nato objevilo i další video, na němž jeden z rekrutů vybízí vězně ke vstupu k wagnerovcům. 

„Čau chlapi, všem posílám velké pozdravy. Nebojte se o nás, všechno je v pohodě. Neposlouchejte nesmysly, které vám cpou do hlavy. Jasně, je to válka, a ne tržiště, ale postupujeme, tlačíme Ukropy (pejorativní označení pro Ukrajince), takže kdo chce, přidejte se k nám do jednotky,“ řekl ruský voják na videozaznámu.

Ani Skřeti by nevymysleli tak zvrácenou strategii, kontruje Ukrajina

Prigožinův akt pochopitelně nezůstal bez odezvy na ukrajinské straně, která na twitterovém účtu ministerstva obrany zveřejnila příspěvek, v němž nábor trestanců odsoudila.

Nutno podotknout, že navzdory válečnému konfliktu s nečekanou dávkou humoru. „Rusové se snaží naverbovat nové vojáky z vězení. Snaží se mobilizovat vrahy, aby přišli zabíjet Ukrajince. Ani Skřeti z Tolkienových filmů by nevymysleli tak zvrácenou strategii,“ napsalo ministerstvo obrany. 

Video vyvolalo reakci i u ruských nacionalistických kruhů. Například bývalý agent ruských tajných služeb Igor Girkin (známý také jako Strelkov), který se už roku 2014 podílel na okupaci Krymu a zažehnutí války na Donbase, napsal, že se o Prigožinově náboru vězňů k wagnerovcům ví už měsíce, jen se o tom nemluvilo veřejně.

Girkin, který nyní kritizuje Kreml za příliš pomalý a nedotažený postup na Ukrajině, se také opřel do samotného plánu tvorby celých jednotek z vězňů. „Trestanecký prvek může zvýšit efektivitu vojenské činnosti pouze v rámci pravidelných armádních mechanismů,“ varuje. Píše o tom, že wagnerovci už naverbovali tisíce trestanců, které bude nutné tvrdě nutit k disciplíně, což bez vyhlášení válečného stavu nebude právně možné. Hrozí tak, že velitelé nad takovými jednotkami ztratí kontrolu nebo budou nuceni vykonávat příliš mnoho mimosoudních poprav, což opět hrozí vzpourou.

Z kuchaře mezi elitu

Prigožin se narodil 1. června 1961. Podle webu The Print se v mládí – v éře Sovětského svazu – dostal do vězení za nejrůznější činy, často násilné povahy. Po propuštění v roce 1990 byl například prodavačem párků a později se stal manažerem obchodů s potravinami v rodném Petrohradu. Následně se přesunul k restauračnímu průmyslu. Spoluzaložil cateringovou společnost s dvěma provozovnami, které sloužily ruské elitě.

Druhý podnik, jenž vznikl z přestavby nepoužívané lodi trvale zakotvené na řece Vjatce, byl obzvláště úspěšný. Zajistil totiž Prigožinovi jeho velký politický zlom. V roce 2000 hostila restaurace Putina (který byl právě poprvé zvolen ruským prezidentem) a tehdejšího japonského premiéra Joširo Moriho. Prigožin je údajně osobně obsluhoval.

Započal tak jeho ekonomický i společenský vzestup úzce spojený s Putinovým režimem.