Peruánského exprezidenta Toleda vydali do vlasti. Čeká na soud ve stejné věznici jako jeho předchůdce a nástupce

Horizont: Vydání peruánského exprezidenta (zdroj: ČT24)

Spojené státy vydaly bývalého peruánského prezidenta Alejandra Toleda do vlasti. V zemi čelí obvinění z korupce v oblasti stavebních zakázek. Pokud soud jeho vinu prokáže, hrozí mu až 20 let vězení. Toledo, který Peru vedl v letech 2001 až 2006, obvinění odmítá. Jeho obhájci teď pro něj žádají propuštění do domácího vězení.

Toledo dorazil do Limy v poutech a v doprovodu Interpolu. Po jeho příletu do Limy na něj navíc čekala peruánská policie a prokuratura.

Předmětem vyšetřování jsou stavební zakázky – konkrétně pro firmu Odebrecht, které jsou hlavním předmětem vyšetřování. Od společnosti měl Toledo brát z pozice prezidenta úplatky výměnou za pomoc při zajištění veřejných zakázek.

Podle obžaloby v přepočtu dostal přes půl miliardy korun. Není to navíc poprvé, co firma figuruje v korupční kauze. Toledo přesto obvinění odmítá, stejně jako jeho podporovatelé.

„Chceme skutečnou spravedlnost pro Alejandra Toleda. Víme o jeho situaci a jeho vyšetřování. Byl zatčen a vydán pod dohledem diktátorské vlády. Peru nemá legitimní vládu,“ říká jedna z jeho podporovatelek.

Původně byl Toledo zadržen v USA už v roce 2019. O rok později ho ale soud podmíněně propustil na kauci. O jeho vydání zpátky do Peru rozhodlo americké ministerstvo zahraničí ve druhé polovině února. Proces nezastavila ani žádost exprezidentových právníků.

V pátek se Toledo dostavil k soudu v americkém San José poté, co ve čtvrtek soud zamítl jeho žádost o zastavení vydání. Po úvodním slyšení před soudem a lékařské prohlídce teď stráví Toledo 18 měsíců ve vyšetřovací vazbě. Čekat na začátek svého procesu bude ve věznici Barbadillo, kde jsou uvězněni i další dva peruánští exprezidenti: Alberto Fujimori, který zemi vládl celá devadesátá léta, si odpykává 25 let za porušování lidských práv, únosy a podíl na zabití 25 lidí. A Pedro Castillo, který byl loni v prosinci po roce a půl ve funkci obviněn ze vzpoury a spiknutí.