Pergamonské muzeum v Berlíně je ve špatném stavu. Rozsáhlá oprava potrvá roky

Události: Pergamonské muzeum v Berlíně se rozpadá (zdroj: ČT24)

Světově známé Pergamonské muzeum v Berlíně se 23. října na několik let návštěvníkům uzavře. Budova je v havarijním stavu. Rozsáhlou rekonstrukcí, která bude stát více než miliardu eur, projde muzeum poprvé od roku 1930, kdy se otevřelo veřejnosti.

Na první pohled je všechno v pořádku. K exponátům ze starověkého Blízkého východu praskliny patří. Jenže ty jsou i na zdech. Jsou malé, ale přesto nebezpečné a ukazují na mnohem hlubší problém.

„Muzeum stojí na velmi špatném místě. A proto je nyní naléhavě nutné toto muzeum dalekosáhle zrekonstruovat. Zvenku na fasádě je vidět, že je pokryta sítěmi. Máme tu škody způsobené vodou, protože déšť protéká střechou,“ uvedla ředitelka blízkovýchodních sbírek Pergamonského muzea Barbara Helwingová.

Pod exponáty vede příkop z doby ledové

Muzejní ostrov museli před dvěma sty lety zpevnit, aby unesl všechny naplánované budovy. Berlín je totiž město postavené na mokřadu. Pod muzeem je navíc hluboký příkop z doby ledové, který tehdejší stavitelé překlenuli speciální konstrukcí. I tu je třeba opravit.

Nejznámějšími exponáty jsou Ištařina brána a také Pergamonský oltář, který dal muzeu jméno. Exponáty, které jsou součástí stavby, během rekonstrukce zůstanou na místě. Vše ostatní se bude stěhovat. „Očekáváme, že vyklizení vitrín, přemístitelných předmětů a nakonec velkých komponentů potrvá déle než rok,“ uvedla Helwingová.

Pak budou na řadě stavbaři. Menší část muzea se po rekonstrukci otevře veřejnosti v roce 2027. O dalších deset později pak celé Pergamonské muzeum.