Pedofilie je nemoc, a ne zločin, prohlásil kardinál

Durban – Pedofilie je psychická porucha, ne zločin. Podle internetového serveru BBC to uvedl jihoafrický kardinál Wilfrid Fox Napier. Dodal, že osoby které byly v dětství zneužívány a v dospělosti zneužívají jiné, je třeba podrobit lékařskému vyšetření. Kardinálovy názory si ale vysloužily okamžitou kritiku.

„Co děláte s poruchami? Musíte se je snažit napravit,“ prohlásil Napier. Dodal, že ví minimálně o dvou kněžích, kteří se stali pedofily poté, co je jako děti někdo zneužíval. „Neříkejte mi, že tito lidé jsou trestně zodpovědní jako někdo, kdo se sám rozhodne, že něco podobného udělá. Nemyslím si, že lze tvrdit, že tito lidé si zaslouží potrestání. Oni sami byli poškozeni,“ prohlásil. 

„Pokud je to nemoc, dobrá. Ale je to také zločin, a ty se trestají. Zločinci se zodpovídají za to, co dělají,“ řekla Barbara Dorriesová, kterou v dětství zneužíval kněz. Teď žena pracuje pro americkou organizaci obětí sexuálního násilí a zneužívání kněžími (SNAP). „Biskupové a kardinálové zašli velmi daleko, aby tyto zločiny zakryli,“ dodala. 

Napier byl jedním ze 115 kardinálů, kteří volili nového papeže Františka. 

Autor biografie dřívějšího papeže Jana Pavla II. Michael Walsh upozornil, že výroky kardinála Napiera připomínají postoje, které kdysi zastávala katolická církev v Británii a Spojených státech.   

„Myslím, že je otřesné, že máme kardinála, který může takovéto názory stále zastávat. Naprosto ignoruje ty děti,“ řekla Marie Collinsová, která je rovněž obětí zneužívání.