Papež sloužil mši pro desetitisíce věřících, odsoudil pedofily a setkal se s jejich obětmi

Washington/New York - Kolem 46 000 věřících se na washingtonském baseballovém stadionu zúčastnilo mše odsloužené Benediktem XVI. Papež i při této příležitosti vyslovil politování nad případy pohlavního zneužívání chlapců katolickými duchovními. Papeže doprovodilo 14 kardinálů, 250 biskupů a 1300 kněží. S téměř šestisetčlenným sborem zazpíval mimo jiné i proslulý tenor Plácido Domingo.

Skandál s pohlavním zneužíváním chlapců, který propukl před šesti lety, stál církev ztrátu autority i dvě miliardy dolarů na odškodném obětí. Nejvyšší představitel katolické církve vyjádřil přesvědčení, že americký duch naděje pomůže uzdravit tyto rány, a vyzval katolíky, aby tomu byli nápomocni. Ze zlatobíle vyzdobeného pódia s oltářem rovněž požádal americké katolíky, aby i přes nedávný skandál nepřestávali milovat své duchovní a podporovali je v jejich práci.
 
K aféře s pedofilními kněžími se Benedikt vyslovil během své americké cesty již potřetí, což americká média hodnotí jako moudrý krok zkušeného muže. Už cestou do USA prohlásil, že se za skandál „hluboce stydí“. Při středečním setkání s duchovními připustil, že se církev se situací nedokázala správně vypořádat, když přivírala oči nad obviněními a podezřelé kněze nechala dál pracovat s mládeží.
 
Papež při té příležitosti také odsoudil všudypřítomnost sexu a násilí v americké společnosti a zdůraznil, že úlohu při vytváření slušné morálky mládeže mají nejen rodiče, učitelé a duchovní, ale i média a zábavní průmysl.

Papež se také odpoledne nečekaně sešel s několika obětmi pedofilních kněží. Pomodlil se s nimi, vyslechl jejich osobní příběhy a poskytl jim slova naděje a povzbuzení, uvádí se ve stanovisku Vatikánu.

Večer našeho času se Benedikt XVI. sejde se zástupci katolických univerzit. Poté ho čekají rozhovory s představiteli amerických muslimů, buddhistů, hinduistů a židů. V pátek odlétá do New Yorku, kde promluví v Organizaci spojených národů.