Papež František varoval před pýchou a sobeckostí

Vatikán - K vystříhání se pýše a sobeckosti a otevření srdcí Bohu vyzval během štědrovečerní mše ve vatikánské bazilice svatého Petra papež František. Pro 77letého pontifika jsou letošní vánoční svátky, během kterých si křesťané připomínají narození Ježíše Krista, premiérou v novém úřadu. František dal po svém zvolení najevo, že chce jít cestou co největší skromnosti - do baziliky vkráčel v průvodu 30 kardinálů a 40 biskupů a namísto pomocníka sám nesl sošku novorozeného Ježíše, kterou políbil.

Papež během krátké a prosté promluvy podle agentury Reuters prohlásil, že člověk si ve svém životě může vybrat mezi tmou a světlem. „Bůh je světlo, v něm není žádná temnota, zatímco lidé zažívají období světla a tmy, věrnosti a nevěry… Totéž prožíváme každý osobně. Ti, kdo milují Boha, bratry a sestry, kráčejí světlem. Ti se zavřeným srdcem ovládaným pýchou, podvodem a egoismem pohlcuje tma,“ prohlásil papež. Prvními, kdo jsou schopni přijmout a pochopit Ježíšovo poselství, jsou lidé odsouvaní na okraj, ti, kteří jsou „posledními“, citovala papeže agentura AFP.

Ceremonie začala dvě a půl hodiny před půlnocí, o půl hodiny dřív než loni, kdy ji celebroval Františkův předchůdce Benedikt XVI., jenž v únoru překvapivě opustil úřad. Slavnostní mši přihlíželo v zaplněné bazilice kolem 10 000 lidí. Stovky dalších ji sledovaly na obrazovkách rozmístěných venku na Svatopetrském náměstí.

Štědrovečerní mší pro nejvyššího představitele katolické církve začíná hektické vánoční období. Dnes v pravé poledne pronese vánoční poselství k městu a světu. V úterý 31. prosince bude celebrovat mši ke konci roku a v následujících dnech ho čeká ceremonie ke svátku světového dne míru.

Za tradicí jesliček stojí František z Assisi

František byl zvolen do úřadu letos v březnu jako první papež mimoevropského původu (narodil se v Argentině italským imigrantům) po zhruba 1 300 letech. Své jméno převzal po svatém Františku z Assisi. Tento světec stojí za tradicí stavět na Vánoce jesličky - první vznikly v roce 1223 právě z jeho podnětu.

Jesličky na svatopetrském náměstí
Zdroj: Evandro Inetti/ČTK/ZUMA

Tradici jesliček na Svatopetrském náměstí podobně jako vztyčení vánočního stromku na témže místě zavedl někdejší papež Jan Pavel II. Jesličky, které jsou letos darem neapolského arcibiskupství, se skládají převážně z figur v nadživotní velikosti. Jestličky vyobrazují scénu z chléva, kde se podle křesťanské tradice narodil Ježíš. Letos jsou označeny titulkem František 1223 - František 2013.

Štědrý den a Boží hod slaví celý křesťanský svět. Tisíce lidí zamířily do Betléma, kde se podle křesťanské tradice narodil Ježíš Kristus (více zde). Bohoslužby provázejí také veřejná vystoupení a charitativní akce. Děti žijící v anglofonních zemích si musely - na rozdíl od těch českých - počkat na nadílku až do dnešního rána. 

Jak se slavily Vánoce ve světě (zdroj: ČT24)