Pandemie ve světě: Olympijské hry v Tokiu budou bez diváků, Nizozemsko hlásí skokový nárůst

Události: Pandemie ve světě (zdroj: ČT)

Kvůli šíření koronaviru prodloužila japonská vláda v Tokiu stav nouze až do 22. srpna. Ovlivní to i olympijské hry, které bude metropole hostit od 23. července. Akce se uskuteční bez diváků, oznámili pořadatelé. Světová zdravotnická organizace (WHO) varuje před rozsáhlým a předčasným rušením proticovidových opatření. V Nizozemsku skokově vzrostl počet nově nakažených covidem-19. Úřady hlásí 5500 nových případů za posledních 24 hodin. Přesně před týdnem byl nárůst kolem osmi stovek nakažených.

On-line přenos

Koronavirus - červenec

  • 21:53

    Vietnam o další dva týdny prodlouží opatření, která byla přijata s cílem zastavit šíření koronaviru v hospodářské metropoli Ho Či Minově Městě a v dalších 18 městech a provinciích na jihu země. Přísná omezení pohybu měla původně skončit v neděli 1. srpna.

  • 18:44
    Česko

    Lékař Vlastimil Voráček, který měl jako první z členů české výpravy po příletu na OH pozitivní test na covid, po opuštění izolace už z Tokia odletěl.

  • 18:36
    Česko

    Vyšetřování průběhu charterového letu na OH, po němž byli někteří členové výpravy pozitivní na covid, neodhalilo podle ČOV žádné systémové pochybení.

Přírůstek v Nizozemsku je největší od od 14. května, sdělil národní zdravotní úřad RIVM. Vláda zvažuje nová opatření na utlumení šíření viru, uvedla agentura DPA.

Na sto tisíc obyvatel nyní připadá přibližně 67 nově infikovaných za sedm dní. Nizozemsko 26. června zrušilo téměř všechna zbylá proticovidová opatření. Nosit roušku je nyní povinné jen ve veřejných prostředcích hromadné dopravy. Podle DPA lidé mnohde nedodržují ani základní pravidlo dodržování bezpečnostních rozestupů 1,5 metru.

Nárůst počtu nově infikovaných zdůvodňují experti šířením varianty delta. Zatím to ale ještě nevedlo k růstu počtu pacientů v nemocnicích. Podle nizozemských úřadů jsou mezi nově nakaženými především mladí lidé. Mnoho z nich se nakazilo na diskotékách a v nočních klubech.

WHO: Virové varianty mají náskok

Domněnka, že už jsou očkováním všichni chráněni a že je proto opět možný úplný návrat k normálu, je nebezpečná pro Evropu i pro další regiony, varoval krizový manažer WHO Mike Ryan. Zdůraznil, že nyní je namístě největší opatrnost.

Neadresoval přitom přímá doporučení nebo kritiku Velké Británii, jejíž premiér Boris Johnson v pondělí i přes narůstající počet nakažených potvrdil, že se od 19. července v Anglii zruší zbývající koronavirová omezení. Obyvatelé se tak například budou moci rozhodnout, zda budou na veřejnosti nosit roušky a dodržovat rozestupy.

„Když se otevře, přenosů přibude,“ varoval Mike Ryan. Upozornil také, že ještě nejsou všichni lidé naočkovaní proti covidu-19 a navíc není jasné, nakolik vakcíny chrání proti šíření infekce. Vlády by nyní neměly ukvapeně dávat v sázku pokrok v boji proti pandemii, zdůraznil.

„V dostihu s očkovacími látkami mají nyní náskok virové varianty,“ varoval šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Opět přitom podle agentury DPA obvinil bohaté země, že výrazně nedostatečným zásobením chudších zemi vakcínami umožnily šíření a také vznik nakažlivějších variant.

V Sydney platí přísná uzávěra, ve městě se však nákaza dál šíří
Zdroj: Reuters/Loren Elliott

Olympijské hry v Tokiu budou bez diváků

Se současnou vlnou epidemie se Japonsko potýká už od dubna. Ve středu v zemi přibylo přes dva tisíce nakažených, zhruba polovina z nich právě v Tokiu. Kvůli špatné epidemické situaci není konání Her vnímáno japonskou veřejností pozitivně, někteří lékaři a politici dokonce žádají jejich úplné zrušení nebo alespoň odložení – organizátoři se zatím rozhodli hry uspořádat bez diváků. „Neměli jsme jinou možnost,“ řekla předsedkyně organizačního výboru Seiko Hašimotová k rozhodnutí.

Konání olympijských her podle japonského premiéra Jošihideho Sugy nouzový stav nebrání. „Myslím, že dokážeme zorganizovat olympijské hry díky těmto opatřením bezpečně,“ řekl. Předseda MOV Thomas Bach už po příjezdu do Japonska oznámil, že je připraven podpořit „veškerá opatření, která budou nezbytná k zajištění bezpečných olympijských a paralympijských her pro všechny účastníky i obyvatele Japonska“.

Organizátoři nejdříve počítali s tím, že se na olympijské hry nedostanou žádní fanoušci ze zahraničí a domácí diváci měli stadiony a haly zaplnit až na padesát procent kapacity, přičemž maximum bylo stanoveno na deset tisíc lidí. Nouzový stav měl původně v Japonsku platit do 11. července, teď se počítá s působností až do 22. srpna, přičemž olympijské hry skončí 8. srpna.

Postup fotbalistů Anglie slavily v ulicích Londýna tisíce lidí bez roušek i rozestupů
Zdroj: Reuters/Henry Nicholls

V Austrálii se nedaří zastavit šíření nákazy, premiérka kritizuje nedodržování opatření

Australský stát Nový Jižní Wales oznámil nejvyšší denní nárůst počtu nakažených od začátku letošního roku. Je jich 38, což je o 11 více než předchozí den. Úřadům největšího australského města Sydney se i přes přísnou uzávěru nedaří zamezit šíření nakažlivější mutace delta.

Propuknutí epidemie v Sydney odstartovala před třemi týdny infekce u řidiče limuzíny, který vozil posádky letadel zahraničních letů. Od té doby se ve městě nakazily bezmála čtyři stovky lidí.

Premiérka státu Gladys Berejiklianová kvůli pomalé očkovací kampani obyvatele vyzvala, aby omezili návštěvu přátel a rodiny. „Je opravdu důležité, abychom všichni drželi kurz a následovali zdravotnická doporučení, a měli tak největší naději na včasný konec uzávěry,“ uvedla.

Přísnou uzávěru, při které nemají lidé vycházet ven z domu a omezit setkávání, město zavedlo 26. června. Další prodloužení opatření podle Berejiklianové není v plánu. Bylo by však „nerealistické předpokládat“, že se variantu delta podaří vzhledem k nízkému počtu očkovaných a porušování pravidel udržet pod kontrolou, dodala.

V Novém Jižním Walesu, kde žije asi pětina ze zhruba 25milionové australské populace, je plně očkováno zhruba devět procent lidí. Kolem 29 procent obyvatel obdrželo první dávku vakcíny.

Fronta na testování v Soulu
Zdroj: Heo Ran/Reuters

V Izraeli se za týden zdvojnásobil počet vážných případů covidu-19

Izrael ohlásil přes pět stovek nových případů koronaviru za minulých 24 hodin a dvě úmrtí. V zemi se zrychluje šíření nákazy, naposledy na komplikace spojené s covidem-19 zemřel pacient 23. června. Dva mrtvé v jednom dni měla země naposledy v květnu. Minulý týden se zdvojnásobil počet lidí ve vážném stavu, nyní je jich podle ministerstva zdravotnictví 46.

Ve středu přibylo 518 nově nakažených, takže aktivních případů je v Izraeli nyní přes tři a půl tisíce. Od začátku epidemie zemřelo 6429 lidí a nakazilo se přes 844 tisíc osob.

Jeden ze dvou mrtvých byl 48letý muž, který netrpěl žádnou chronickou chorobou, ale nebyl očkován. Druhému muži, který ráno zemřel na covid-19, bylo 86 let a měl za sebou očkování oběma dávkami.

Soul zvažuje přísná opatření

Nejvíc nakažených od začátku epidemie hlásí také Jižní Korea. Za posledních 24 hodin země eviduje 1275 nově infikovaných. Korejští odborníci přitom varují, že počty nově nakažených se mohou do konce měsíce zdvojnásobit.

Zhruba 80 procent z 1275 lokálních případů přenosu koronaviru bylo zaznamenáno v širším Soulu, jenž sestává z hlavního města, provincie Kjonggido a města Inčchon. Korejské zdravotnické úřady v této souvislosti uvedly, že počty nově nakažených v hlavním městě mohou vést k zavedení čtvrtého stupně protikoronavirových opatření.

Čtvrtý stupeň výstrahy vyzývá lidi, aby se co nejvíce zdržovali doma. Při tomto stupni se zavírají školy, noční kluby a bary. Kapacita restaurací a kaváren se omezuje a po 22:00 hodině smí prodávat jídlo pouze s sebou. Veřejná setkání jsou omezena na dvě osoby a velká shromáždění a další veřejné akce jsou zakázané. Jihokorejská vláda bude o možném zavedení přísnějších opatření v Soulu a dalších regionech jednat v neděli.

Úřady informovaly, že se nákaza v zemi nyní rychle šíří zejména mezi neočkovanými dvacátníky a třicátníky. Obavy také vyvolávají zvyšující se počty případů delty. Plně naočkováno proti koronaviru zatím bylo jen deset procent z 52 milionů Jihokorejců. Nejméně 30 procent populace zatím dostalo alespoň první dávku vakcíny, většinu z nich přitom tvoří lidé starší 60 let. Do září chce Jižní Korea alespoň první dávkou naočkovat nejméně 70 procent obyvatel.

Řecko zřejmě zavede povinné očkování pro zdravotníky a ošetřovatele

Řecká vláda má v úmyslu zavést pro vybrané skupiny obyvatelstva povinné očkování proti covidu-19. V červnu etická rada kabinetu doporučila zavedení této povinnosti pro zdravotníky a ošetřovatele v pečovatelských domech, informovala agentura Reuters. 

„Vláda (…) dostala od etické rady významná doporučení ohledně povinného očkování některých profesních skupin,“ uvedla vládní mluvčí. Poradní orgán doporučil kabinetu zavedení této povinnost na dobu určitou pro zaměstnance ve zdravotnictví a v pečovatelských domech. Podle ní je povinné očkování poslední možností, jak zvýšit proočkovanost těchto skupin. Se zavedením opatření souhlasí podle průzkumu veřejného mínění realizovaného pro televizní stanici Skai většina Řeků. Mluvčí uvedla, že přesný výčet profesí kabinet zveřejní příští týden.

O povinném očkování zdravotníků se debatuje také ve Francii. Minulý týden premiér Jean Castex rozeslal dopisy parlamentní klubům, aby zjistil jejich postoj k tomuto opatření. Podle deníku Le Monde vládní představitele znepokojila především nízká proočkovanost personálu v domovech pro seniory. Na konci června dostala první dávku jen polovina z nich.

Slovensko zpřísní podmínky vstupu do země, otevře všechny přechody

Slovensko od pátečního rána zpřísní podmínky vstupu do země, do karantény nebudou muset cestující plně očkovaní proti covidu-19. Dosud při cestování na Slovensko z Česka a z dalších asi čtyř desítek zemí z takzvaného zeleného seznamu stačil negativní test.

Nově nebude záležet na tom, ze které země cestující přijíždí, ale zda byl očkován nebo zda splňuje některou z výjimek z karantény. Domácí izolace je stanovena na dobu 14 dnů, zkrátit ji lze obdržením negativního výsledku PCR testu, přičemž test bude možné podstoupit nejdříve pátý den karantény. V přechodném období, které skončí 9. srpna, se karanténě při vstupu na Slovensko vyhnou i ti cestující, kteří absolvovali očkování pouze první dávkou vakcíny proti covidu.

Do 1. září nebudou muset do karantény po vstupu na Slovensko ani lidé neočkovaní proti covidu-19, pokud přes slovenské hranice pravidelně dojíždějí za prací. Tito pracovníci ale musejí mít potvrzení o negativním výsledku PCR testu, které není starší než sedm dnů. Test ne starší tří dnů budou muset mít cestující, kteří přiletí na Slovensko z vybraných zemí, a to i v případě, že byli očkováni proti covidu-19.

Karanténu nebude Slovensko nadále vyžadovat kromě jiných od členů posádek v nákladní, autobusové či letecké dopravě. Například Češi se vyhnou izolaci i při tranzitu přes Slovensko; v takovém případě je potřeba využít určené dopravní koridory. Na území Slovenska lze zastavit jen kvůli tankování pohonných hmot a tranzit je potřeba vykonat během osmi hodin.

Od pátku budou znovu otevřeny menší hraniční přechody se sousedními zeměmi. Například na hranicích s Českem Bratislava v pondělí uzavřela 14 z celkového počtu 32 přechodů a přejezdů. To zkomplikovalo cestování mezi oběma zeměmi a vyvolalo protesty na hranicích. Přechod Strání/Moravské Lieskové byl otevřen už ve čtvtek po poledni.