Palestinské frakce včetně Hamásu a Fatahu podepsaly dohodu o Pásmu Gazy

Události: Dohoda palestinských frakcí o Pásmu Gazy (zdroj: ČT24)

Čínský ministr zahraničí Wang I oznámil, že palestinské hnutí Fatah, teroristický Hamás a dalších dvanáct palestinských frakcí v Číně podepsalo dohodu o vytvoření takzvané prozatímní vlády národního usmíření v Pásmu Gazy, až na tomto palestinském území skončí válka. Hamás mluví v souvislosti s dohodou o „odhodláni završit cestu národní jednoty“. Hnutí Fatah a Hamás jsou znesvářena od roku 2007, kdy se Hamás násilně chopil moci v Pásmu Gazy. Od té doby podepsaly obě strany už několik dohod o usmíření, žádná ale nebyla realizována.

Cílem Fatahu i Hamásu je podle televizní stanice al-Džazíra vytvoření palestinského státu s hranicemi z roku 1967. Frakce však zůstávají rozdělené v názoru na prostředky, jak toho dosáhnout – Fatah se přiklání k vyjednávání, zatímco Hamás obhajuje ozbrojený boj proti Izraeli. Obě skupiny jsou dlouhodobě znesvářené.

Z dosavadních informací není jasné, zda je Hamás ochotný definitivně se vzdát boje jako prostředku k vytvoření palestinského státu. Při rozhovorech v Káhiře a Dauhá o příměří s Izraelem dalo teroristické hnutí najevo, že by po skončení války mohla Pásmo Gazy a Západní břeh Jordánu spravovat vláda složená z nestraníků, což by otevřelo cestu k uspořádání všeobecných palestinských voleb, píše list The New York Times (NYT).

Zpravodaj ČT Václav Černohorský o dohodě palestinských frakcí (zdroj: ČT24)

Vláda národní jednoty

„Dnes (v úterý) podepisujeme dokument, který vyzývá k národní jednotě, a jsme odhodláni završit cestu národní jednoty,“ řekl al-Džazíře vysoký představitel Hamásu Músa abú Marzúk. Vláda národní jednoty bude podle dalšího vysoce postaveného představitele Hamásu Husáma Badrána spravovat záležitosti Palestinců v Pásmu Gazy a na Západním břehu Jordánu, dohlížet na obnovu a připravovat podmínky pro volby.

Za Hamás v Pekingu jednal vůdce politického křídla hnutí Ismáíl Haníja a za stranu Fatah její místopředseda Mahmúd Alúl. Představitel Hamásu Badrán vyzdvihl roli Číny v pořádání rozhovorů. Agentura Reuters v této souvislosti poukázala na rostoucí čínský vliv na Blízkém východě a označila nejnovější vývoj z pohledu Pekingu za „diplomatický převrat“. Loni Čína zprostředkovala mírovou dohodu mezi Saúdskou Arábií a Íránem.

Oficiální reakce izraelské vlády na dohodu je odmítavá. „Vláda premiéra Benjamina Netanjahua dlouhodobě odmítá, že by hnutí Hamás mělo mít jakýkoliv podíl na budoucí správě jakéhokoliv z palestinských území, a mnohokrát se v minulosti dala slyšet, že chce hnutí Hamás zničit jako vojenskou i politickou sílu,“ vysvětlil z Tel Avivu zpravodaj ČT Václav Černohorský. „Izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac se opřel do prezidenta palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse. Řekl doslova, že Abbás ukázal svou pravou tvář tím, že se spojil s teroristickým hnutím Hamás.“

Také Západ se staví negativně k jakémukoli podílu Hamásu na vládě, pokud toto hnutí neuzná existenci státu Izrael, dodal Černohorský.

Dohoda mezi Fatahem a Hamásem přináší potenciální průlom v době, kdy Izrael a Hamás patrně dosahují pokroku v jednáních o příměří v Pásmu Gazy. Spolupráci obou palestinských hnutí považuje řada expertů za klíčovou pro poválečnou obnovu Gazy, podotýkají NYT. Frakce v Pekingu naposledy jednaly v dubnu, kdy ale pokusy o usmíření selhaly.

Konflikt Fatahu a Hamásu

Hnutí Hamás a Fatah jsou znesvářena od krvavého převratu z roku 2007, při kterém Hamás převzal v Pásmu Gazy moc od dosud vládnoucího Fatahu. Ozbrojené střety, při kterých i přes opakovaně vyhlášená příměří zemřely desítky lidí, začaly poté, co Hamás porazil Fatah v parlamentních volbách v lednu 2006.

Boje vyvrcholily v červnu 2007. Hnutí Hamás tehdy ovládlo Pásmo Gazy, když dobylo hlavní bašty hnutí Fatah prezidenta Mahmúda Abbáse a násilím jeho samosprávu z regionu vyhnalo. Od té doby v Pásmu Gazy Hamás vládne, zatímco Západní břeh Jordánu kontroluje Fatah.

Za sedmnáct let konfliktu podepsaly obě strany už několik dohod o usmíření – například v Alžíru, Káhiře, Kataru či Moskvě – žádná ale nebyla realizována.