Pachatelé útoků z 11. září chtějí přiznat vinu

Guantánamo - Pětice údajných teroristů obviněných z odpovědnosti za útoky z 11. září 2001 na New York a Washington je prý připravena se přiznat. Vojenský soudce, který má jejich případ na starosti, přečetl během předběžného líčení dopis, v němž se pětice dožaduje okamžitého slyšení, aby se mohla doznat. Mužům hrozí poprava, pokud budou odsouzeni. Skupinu vede Chálid Šajch Muhammad, který se prohlásil za strůjce teroristických útoků z 11. září. Soudci dnes řekl, že nedůvěřuje jemu, Pentagonem jmenovaným právníkům ani prezidentovi Georgi Bushovi.

„Všech nás pět se shodlo na požadavku okamžitého výslechu před soudem, abychom mohli přednést své přiznání. Je to naše svobodné rozhodnutí a nečelíme v této souvislosti žádnému tlaku, hrozbám, zastrašování ani slibům žádné strany,“ uvádí se v dopise. Radikálové také žádají o odvolání svých soudem určených obhájců a o zrušení všech kroků, které advokáti učinili jejich jménem.

Obvinění teroristé se chtějí stát mučedníky 

Podle soudce Stevena Henleyho není zřejmé, co radikály k rozhodnutí vedlo. Údajní teroristé nicméně už v minulosti uvedli, že se chtějí stát mučedníky. Podle všeho mají pocit, že zvolením Baracka Obamy prezidentem USA se možnost jejich popravy oddálila. Obama už se vyslovil pro uzavření Guantánama a předání soudních řízení standardním vojenským a civilním soudům na americké pevnině.

Soud dnes také zpochybnil, zda mu zákon o soudních řízeních na Guantánamu vůbec umožňuje přijmout doznání v případě, kdy obviněným hrozí trest smrti. I kdyby se ale pětice skutečně směla přiznat, musí se uskutečnit několik automatických odvolání, takže trest smrti nemůže být vykonán dříve než za několik let. Dva z pěti obviněných kromě toho stále nemají vyjasněný status, zda se mohou hájit sami, a jejich obhájci nesouhlasí s tím, aby se přiznali, upřesnil zpravodaj ČT Michal Kubal. Dokud není vyjasněný mentální stav obou obviněných, bude slyšení pokračovat. Jednání o jejich způsobilosti dnes bylo odročeno a nový termín dosud nebyl stanoven.

Kromě Chálida se chce přiznat k útokům i jeho synovec Alí Abdal Azíz a Jemenec Ramzí bin Šibh, který údajně fungoval jako spojka mezi únosci letadel a vůdci teroristické sítě al-Káida. Doznat se chce i Mustafá Ahmad Havsáví ze Saúdské Arábie, který poskytoval hlavní finanční zdroj teroristům, a Valíd Attaš z Jemenu, jenž prý trénoval některé z únosců a také připravoval pumové útoky na ambasády USA v Keni a Tanzánii. Pětice čelí 2973 obviněním z vraždy, za každou z obětí útoků z 11. září. Dnes bylo v jejich případě zahájeno předběžné řízení, termín zahájení řádného soudního procesu zatím nebyl stanoven.

Na Guantánamo převáželi Američané osoby podezřelé z terorismu, které zadrželi většinou na přelomu let 2001 a 2002 v Afghánistánu. Celkem prošlo základnou přes 750 lidí, nyní je na Guantánamu asi 270 vězňů, z nichž bylo kolem dvou desítek obžalováno.