Oslavy vítězství nad nacismem byly v Moskvě letos kratší. Zástupci západních zemí se neúčastnili

Události: Vojenská přehlídka v Moskvě (zdroj: ČT24)

Pouze s jediným historickým tankem a v nezvykle krátkém formátu si Rusko tradiční vojenskou přehlídkou na Rudém náměstí v Moskvě připomnělo výročí porážky nacistického Německa. Kvůli ruské invazi na Ukrajinu se přehlídky neúčastnili zástupci západních zemí. Neproběhl ani tradiční průvod Nesmrtelného pluku.

Za kadety vojenských škol pochodovali v polních uniformách a v helmách i ruští vojáci z ukrajinské fronty. Letos poprvé. Mezi omezeným množstvím vojenské techniky, která projela před tribunami zasypané sněhem s deštěm, byl jediný historický tank, model T-34. Velení ruské armády ale ukázalo zbraně, které nasazuje na ukrajinském bojišti.

Nechyběly rakety Iskander, které okupační síly na Ukrajině používají od začátku plnohodnotné invaze. Vladimir Putin, který před pár dny započal další šestileté období v čele Ruska, využil přehlídky k varovným slovům vůči Západu.

Stejně jako loni neprošly centry ruských měst ani tradiční průvody Nesmrtelného pluku, v nichž lidi měli nést fotografie svých předků, kteří bojovali ve druhé světové válce. Oficiálně byly zrušeny z bezpečnostních důvodů.

Jan Ludvík z Katedry bezpečnostních studií na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy poukázal v pořadu Horizont ČT24 na to, že na přehlídce chyběla technika, protože je „plně zaměstnána“ na Ukrajině. Naopak se však přehlídky zúčastnili veteráni těchto bojů. To mohlo podle Ludvíka naznačit, že Rusko má dost vojáků, aby je mohlo stáhnout z bojů, naopak techniky se jí dostává méně.

I přesto je však zřejmé, že ruská strana je na tom z hlediska disponování technikou a municí lépe než Ukrajinci. Většinou přitom může vycházet z produkce ruského zbrojního průmyslu. Pouze u dronů je doplňována dodávkami z Íránu, u dělostřelecké munice pak z KLDR a různé dílčí komponenty zajišťuje Čína, dodává. Ludvík soudí, že sice vzrostlo riziko nasazení jaderných zbraní, ale je nyní menší než na začátku, kdy teprve vznikaly „červené linie“ a nebylo jasné, jak bude Západ reagovat. Analytik doplnil, že před případným použitím těchto zbraní by dané jednotky byly uvedeny do vyššího stavu pohotovosti a také ze záložních prostor přesunuty na nová místa. A tyto různé signály by už podle něj případně zpravodajci západních států zachytili.

Horizont ČT24: Expert Jan Ludvík k ruské vojenské síle (zdroj: ČT24)