Odposlechy i možnost vidět skrz zeď. Izraelské technologie podle Snowdena hrály roli i v kauze Chášakdží

Události: V Izraeli kvete vývoj nových bezpečnostních technologií, mohou ale sloužit i druhé straně (zdroj: ČT24)

Zbrojní a bezpečnostní technologie jsou v současnosti jedním z hlavních vývozních artiklů Izraele. Tamní firmy vyvíjejí třeba nejnovější bojové drony, ale i odposlouchávací zařízení nebo systémy, které vidí skrz zeď. Mnohamiliardový byznys má i svou odvrácenou stránku – když se tyto produkty dostanou do rukou represivních režimů, upozorňuje zpravodaj ČT David Borek. Na zneužití izraelského systému pro odposlech upozornil bývalý zaměstnanec CIA Edward Snowden.

Některé vynálezy se inspirují izraelskou realitou. Jedna z firem chce například zrychlit bezpečnostní kontroly před vstupem do nákupních center pomocí senzorů, které dokážou do sedmi sekund rozpoznat přítomnost výbušnin. „Prohlídky by byly méně obtěžující a zvýší to bezpečnost, pokud se to bude používat v podzemních garážích nebo nákupních centrech,“ říká ředitel MS TECH Doron Šalom.

Další zařízení zase „vidí“ skrz zeď, což využijí vojáci, policie nebo hasiči. Nejnovější technologie se sešly na výstavě v Tel Avivu, kam se přijeli podívat i zástupci českého ministerstva vnitra. „Lídrovství Izraele, co se týká kyberochrany a kyberinformací, je zcela nezpochybnitelné,“ říká náměstek českého ministra vnitra Jaroslav Strouhal.

Deník Haaretz ovšem přinesl obsáhlou reportáž o tom, že hi-tech vynálezy z Izraele nakupují i diktátorské režimy po celém světě. Izraelský export těchto technologií loni překročil hodnotu 45 miliard dolarů.

Izraelský odposlech měl podle Snowdena roli v případu Chášakdžího

Uprchlý americký špión Edward Snowden prohlásil, že Saúdové sledovali novináře Džamála Chášakdžího a jeho přátele právě prostřednictvím izraelského programu, který z libovolného mobilního telefonu udělá odposlouchávací zařízení. „Tyhle společnosti, ať už v Izraeli, nebo jinde, uvažují ve stylu: To není můj problém,“ říká Snowden.

Firma NSO, která onu technologii vyvinula, sídlí v izraelském městě Herzlija. Snowdenovo tvrzení odmítla s tím, že prodej jejích výrobků je přísně kontrolován a že její program naopak zachránil mnoho životů v boji proti teroristům i organizovanému zločinu.

Nad úspěchem kreativity izraelských vývojářů se tak podle blízkovýchodního zpravodaje ČT Davida Borka vznáší tradiční otázka: Čí bezpečnost vlastně zvyšují bezpečnostní technologie?