Obětí tornád v USA je nejméně 88. Zaměstnancům továrny hrozili vyhazovem za odchod domů

Události: Obětí tornád v USA je nejméně 88 (zdroj: ČT24)

Počet potvrzených obětí víkendové série ničivých tornád v centrální části USA stoupl na nejméně 88. Přes sto lidí se dál pohřešuje. Prezident Joe Biden vyhlásil po Kentucky stav katastrofy i ve státech Tennessee a Illinois a oběma schválil federální pomoc. Lidé v zasažených oblastech sčítají škody a zachraňují zbytky majetku. Někteří zaměstnanci tamní fabriky tvrdí, že jim nadřízení zakázali odejít z práce.

Obnovit dodávky tepla, vody, elektřiny či mobilního signálu zabere v postižené oblasti ještě mnoho času. Záchranné práce v centru Mayfieldu již skončily a nyní se uklízí, uvedl zpravodaj ČT v USA David Miřejovský. Dle něj se stále pohřešují desítky lidí a je pravděpodobné, že pod troskami nedokázaly přežít celé čtyři noci, protože teploty v noci klesají pod nulu. Existuje však naděje, že pohřešovaní nezůstali pod troskami, ale našli útočiště jinde.

Podle posledních předběžných údajů by měly škody v Kentucky činit přibližně tři miliardy dolarů. Prezident Biden kvůli katastrofě uvolnil federální rezervy pro oběti, ještě však není jisté, jaký je finanční strop této podpory.

V Kentucky po víkendové sérii tornád sčítají škody a uklízejí (zdroj: ČT24)

V troskách poničených domů je stále veškerý majetek jejich obyvatel. A to včetně zbraní, šperků nebo léků na předpis – tedy věcí, které lákají zloděje. Právě proto všechny příjezdové silnice do postižených oblastí hlídá policie a Národní garda.

Lidem hrozili výpovědí

V továrně na kraji Mayfieldu bylo 110 lidí, když se místem prohnalo silné tornádo. Nejméně osm lidí na místě zahynulo a budovu vichr prakticky srovnal se zemí.

V areálu fabriky se sirény varující před možností tornáda poprvé rozezněly kolem 17:30 místního času (v sobotu 00:30 SEČ), řekla NBC News 21letá McKayla Emeryová, která se rozhodla v práci zůstat a nyní je v nemocnici. Podle ní a dalších zaměstnanců možná až patnáct lidí prosilo vedoucí, aby je nechali schovat se doma.

Nadřízení údajně pro tyto žádosti neměli pochopení, někteří pracovníci přesto odešli. Emeryová podle svých slov slyšela varování manažerů továrny směrem ke čtveřici pracovníků: „Pokud odejdete, je víc než pravděpodobné, že dostanete výpověď.“

Další ze zaměstnankyň Haley Conderová řekla, že po prvním houkání sirén zbývaly ještě tři nebo čtyři hodiny, než tornádo udeřilo. Během této doby podle ní mělo vedení nechat všechny zájemce odejít domů, ovšem prvotní reakce byla taková, že z bezpečnostních důvodů nikdo nesmí pryč. Zaměstnanci se prý přesunuli do chodeb a na toalety, a když se nadřízení mylně domnívali, že nebezpečí pominulo, poslali je zpět do práce.

Amazon reagoval pozdě

Na záchodech se onoho večera schovávali i pracovníci skladu společnosti Amazon na jihu státu Illinois, který také zdevastovalo tornádo. Při kolapsu střechy zemřelo šest lidí a Amazon nyní podle zpravodajského webu BBC čelí otázkám ohledně toho, zda se zaměstnanci v areálu v Edwardsville dostatečně rychle přesunuli na bezpečnější místa a zda byl vůbec adekvátní úkryt k dispozici.

„Tohle by se nikdy nestalo, kdyby je zajímaly životy místo produktivity,“ prohlásila sestra jednoho ze zemřelých. Clayton Cope těsně před příchodem tornáda mluvil s rodinou po telefonu a sestra Rachel dospěla k závěru, že jejímu bratrovi a dalším lidem nebylo ihned po prvním spuštění sirén nařízeno, aby se ukryli.

Amazon v prohlášení uvedl, že areál na jihu Illinois obdržel varování ohledně tornáda několik minut po osmé večer a že živel jej zasáhl v čase 20:27. Události se prý vyvíjely „neskutečně rychle“ a vedení „neskutečně rychle“ konalo s cílem dostat co nejvíce pracovníků do bezpečí. Společnost dodala, že je smrtí šesti lidí ve skladu hluboce zarmoucena.