Obavy z kolapsu. Tokijské metro se připravuje na olympijské hry

Zvládne přeplněné tokijské metro olympiádu? Experti varují před kolapsem (zdroj: ČT24)

Tokijské metro denně využívá téměř 20 milionů lidí. Přeplněné soupravy jsou tak v dopravních špičkách každodenní realitou. S blížící se olympiádou navíc rostou obavy, že jakmile k běžným cestujícím přibudou statisíce návštěvníků Her, může celý systém v jednom z největších měst světa dokonce zcela zkolabovat.

Tokijské metro, které je vyhlášené svou přesností a efektivitou, čeká těžká zkouška. Do japonského hlavního města přijedou na letní olympijské hry v roce 2020 miliony zahraničních turistů.

„Vlakové soupravy metra v současnosti bývají naplněné až na dvě stě procent své kapacity. Je ale možné, že během olympiády to bude ještě jedenapůlkrát více,“ upozornil profesor Azuma Taguči z tokijské univerzity Čuo.

Přeplněné tokijské metro v dopravních špičkách je v současnosti každodenní realitou. Úřady proto už s předstihem začaly hledat řešení, jak předejít kolapsu. 

„Abychom zabránili tomu, že návštěvníci uváznou v dopravních zácpách, uvažujeme o kombinaci různých opatření. Aby například cestující dostali pracovní volno nebo se posílily vlakové linky během ranní špičky,“ uvedl vedoucí odboru pro zvládání dopravního provozu Keita Nagao.

Japonská pracovní morálka, která nutí zaměstnance trávit v práci co nejvíce času, bývá citována jako hlavní důvod, proč doprava kolabuje. Město se tak snaží přimět firmy k tomu, aby alespoň upravily pracovní dobu svých zaměstnanců a vytvořily odloučená pracoviště daleko od rušných oblastí.