Obama posnídal s americkými vojáky a sešel se s Karzáím

Kábul - Afghánistán by měl být podle Baracka Obamy v centru pozornosti boje proti terorismu. Demokratický kandidát na amerického prezidenta při návštěvě Afghánistánu označil tamní situaci za nejistou. Obamovo blízkovýchodní turné bude pokračovat do Jordánska, Izraele a Iráku. Podle pozorovatelů má dokázat, že je schopný v zahraniční politice konkurovat svému republikánskému rivalovi Johnu McCainovi.

Obama, který v sobotu přiletěl do Kábulu v rámci svého zámořského turné, dnes posnídal s americkými vojáky a později se sešel s afghánským prezidentem Hamídem Karzáím. Už dnes bude pokračovat do dalších blízkovýchodních zemí.

Už v sobotu se Obama sešel s americkými veliteli i vojáky na letecké základně v Bagrámu, vzdálené asi 60 kilometrů severozápadně od Kábulu. Právě Bagrám je hlavní americkou vojenskou základnou v zemi. Obama i McCain přislíbili, že pokud by uspěli v prezidentských volbách, jejich prioritou bude posílení amerických jednotek v Afghánistánu.

Obama se o afghánském vedení dlouhodobě vyjadřuje spíše kriticky. O prezidentu Karzáím, který zemi vede od americké invaze v roce 2001, například minulý týden prohlásil, že jeho vláda dělá málo pro stabilitu Afghánistánu.