Nové Dillí zaplavily traktory. Protestujícím farmářům se podařilo proniknout do ikonické pevnosti

Statisíce indických farmářů protestovaly v Novém Dillí proti zemědělským reformám. Demonstrantům se podařilo prorazit policejní zátarasy a proniknout do Červené pevnosti, historického komplexu a jednoho ze symbolů hlavního města, kde vztyčili vlajky. Policisté protestující rozhání pomocí slzného plynu.

Indickým pěstitelům vadí zákony, které podle nich pomáhají velkým soukromým obchodníkům na úkor producentů. Odpůrci reforem tábořili u Nového Dillí téměř dva měsíce. Jde o jednu z největších domácích výzev, jakým indický premiér Naréndra Módí čelil od svého nástupu k moci v roce 2014.

V zemědělství je zaměstnána zhruba polovina všech obyvatel Indie, kde žije 1,3 miliardy lidí. Neklid mezi zhruba 150 miliony vlastníků půdy znepokojuje indickou vládu. Ta už devětkrát jednala se zástupci farmářských odborů, ti ale odmítli návrhy na odložení platnosti legislativy o osmnáct měsíců.

Zemědělci místo toho požadují úplné zrušení problematických zákonů. „Farmářské organizace mají velkou sílu. Disponují prostředky, jak zmobilizovat podporu a protáhnout protesty na dlouhou dobu. Dosud se jim také dařilo držet demonstrace na uzdě,“ napsal analytik Ambar Kumar Ghosh z think-tanku Observer Research Foundation.

Do hlavního města se vydaly stovky tisíc farmářů, mnoho z nich se svými traktory. Stovky demonstrantů se ale brzy po začátku protestu odklonily od předem schválené cesty a zamířily do centra města. Tam vláda uspořádala každoroční vojenskou přehlídku na oslavu vzniku republiky, který připadá na 26. leden.

„Módí nás uslyší. Musí nás slyšet,“ prohlásil podle Reuters pětapadesátiletý farmář Sukhdev Singh, který do metropole přicestoval ze státu Paňdžáb na severu Indie. Protestující zemědělci poté vyrazili k vládním budovám, cestou překonali pomocí lan i jeřábů několik policejních zátarasů.

Druhou skupinu tvořili traktoristé, kteří zamířili na klíčovou křižovatku. Rovněž tito protestující se střetli s policií. Organizátor protestů Samyukt Kisan Morcha konstatoval, že skupiny, které se odtrhly od naplánovaných tras, nereprezentují většinu farmářů. „Nikdo z lídrů se neodpoutal. Pokračují po vymezených cestách,“ uvedlo sdružení zemědělských odborů.

Vláda omezuje internet

Policie v prohlášení obvinila zemědělce, kteří se odtrhli od hlavního protestu, z násilí a destrukce. „Způsobili obrovské škody na veřejném majetku a zranili mnoho policistů,“ stojí v komuniké. Později pořádkové síly upřesnily, že během protestů se zranilo 86 policistů.

S veřejným prohlášením přispěchali i organizátoři demonstrace: „Rovněž odsuzujeme nechtěné a nepřijatelné události, k nimž došlo, litujeme jich a distancujeme se od těch, kteří se jich účastnili,“ napsali odboráři.

„Apeluji na lidi, aby se drželi předem připravené cesty a nerušili klid a mír v zemi,“ nechal se slyšet jeden z vysoce postavených policistů v Novém Dillí Shalini Singh. Premiér státu Paňdžáb Amarinder Singh označil dění v metropoli za šokující. „Násilí ze strany některých demonstrantů je nepřijatelné. Zničí dobrou vůli vůči mírumilovně protestujícím zemědělcům,“ prohlásil.

Protest v ulicích Nového Dillí už si vyžádal jednu oběť. Svědek událostí Vishu Arora popsal pro agenturu Reuters, že jeden muž zemřel poté, co se mu při střetech převrátil traktor. Traktoristovo tělo zůstalo ležet na ulici zahalené v barvách indické trikolory.

Protesty indických zemědělců
Zdroj: Adnan Abidi/Reuters

Reuters píše o minimálně pěti zraněných policistech a třech demonstrantech poté, co se obě strany střetly v Červené pevnosti, památce UNESCO z 16. století. Z jejích hradeb premiér Módí každoročně pronáší proslov k národu. Někteří z těch, kterým se podařilo překonat zabezpečení pevnosti, měli ceremoniální meče a přemohli policisty, již se snažili průniku zabránit, píše dále Reuters.

Indická vláda nařídila poskytovatelům internetu zablokovat přístup na web v některých částech města. Snažila se tak předejít eskalaci napětí.

Protesty proti reformám se konaly také v dalších indických centrech, například v Bengalúru či Ghazipuru.