Nigerská junta uzavřela vzdušný prostor. Vypršelo ultimátum pro návrat prezidenta

Horizont ČT24: Vývoj v Nigeru (zdroj: ČT24)

Nigeru v noci na pondělí vypršelo ultimátum, které dalo Hospodářské společenství západoafrických států (ECOWAS) armádě na to, aby vrátila do úřadu svrženého prezidenta Mohameda Bazouma. ECOWAS bude ve čtvrtek jednat o dalším postupu. Minulý týden přitom pohrozilo vojenskou intervencí. Itálie v pondělí regionální blok států vyzvala, aby ultimátum prodloužil. Nigerská junta ještě před vypršením termínu pro splnění požadavku uzavřela vzdušný prostor země.

ECOWAS podle agentury Reuters uvedlo, že vydá prohlášení ohledně svých další kroků v reakci na postoj nigerské armády, která odmítá podvolit se zahraničnímu tlaku a vrátit moc prezidentovi Bazoumovi. Ten byl svržen při převratu 26. července.

„Nigerské ozbrojené síly a všechny naše obranné a bezpečnostní složky, podporované neochvějnou podporou našeho lidu, jsou připraveny bránit celistvost našeho území,“ uvedl zástupce junty v prohlášení ve státní televizi.

ECOWAS uspořádá ve čtvrtek v nigerijském hlavním městě Abuja summit, na kterém se bude jednat o převratu v Nigeru, řekl v pondělí agentuře Reuters mluvčí organizace Emos Lungu. Ministři obrany regionálního spolku v pátek oznámili, že mají hotový plán intervence, včetně toho, kde a kdy by státy společenství udeřily, pokud by sesazený prezident Bazoum nebyl propuštěn a dosazen zpět do úřadu. Podrobnosti ale regionální blok nezveřejnil.

V otázce vojenského zásahu ovšem není ECOWAS jednotný. Mali a Burkina Faso uvedly, že by intervenci v Nigeru považovaly za „vyhlášení války“ i proti sobě. Obě země ale mají v organizaci pozastavené členství, protože se tam rovněž moci chopily vojenské junty.

Malijská armáda v pondělí oznámila, že Mali a Burkina Faso na výraz solidarity vyslaly do nigerského hlavního města Niamey společnou delegaci, kterou vede jeden z předáků malijské junty Abdoulaye Maïga. Její příjezd na místo je očekáván ještě během dne, napsala agentura AFP.

Reakce světových politiků

Každý den, kdy Německo nemůže létat nad Nigerem, je pro Bundeswehr neúspěchem, reagoval mluvčí ministerstva obrany v Berlíně na rozhodnutí nigerské junty uzavřít tamní vzdušný prostor.

Čínští státní příslušníci v Nigeru by měli odjet do třetí země nebo se dočasně vrátit domů, pokud nemají důvod v západoafrické zemi zůstat, prohlásilo v pondělí tamní čínské velvyslanectví. Lidé, kteří mají v nejbližší době v plánu navštívit Niger, by se měli zdržet cestování, pokud to není nezbytné.

Situaci okomentovala i Itálie. „Není jiná cesta než diplomatická. Doufám, že lhůta ECOWAS, která vypršela o půlnoci, bude dnes prodloužena,“ řekl italský ministr zahraničí Antonio Tajani v pondělním rozhovoru s listem La Stampa.

Itálie již v neděli oznámila, že snížila počet svých vojáků v Nigeru, aby uvolnila místo na vojenské základně pro italské civilisty, kteří by mohli potřebovat ochranu v případě zhoršení bezpečnostní situace.

Francouzské ministerstvo zahraničí vydalo varování pro své občany před cestami do Nigeru. Francouze v oblasti vyzvalo, aby byli maximálně obezřetní, nepřibližovali se ke shromážděním velkého počtu lidí a pravidelně se o situaci v zemi informovali.

Americká diplomacie oznámila, že USA po převratu pozastavily pomoc Nigeru v hodnotě přesahující sto milionů dolarů (2,2 miliardy korun). Jde o prostředky určené na rozvoj i bezpečnost; jejich poskytnutí Washington podmiňuje obnovením zvolené vlády.

Letecká omezení

Společnost Air France v reakci na uzavření nigerského vzdušného prostoru pozastavila lety do Ouagadougou v Burkina Fasu a do Bamaka v Mali, a to až do 11. srpna. V západoafrickém regionu se očekává prodloužení doby letu.

„Uzavření vzdušného prostoru Nigeru dramaticky rozšiřuje oblast, nad kterou nemůže létat většina komerčních letů mezi Evropou a jižní Afrikou,“ uvedla na svém blogu sledovací služba FlightRadar24. Mluvčí společnosti Air France očekává, že lety ze subsaharské Afriky budou mít zpoždění.

Niger je bývalá francouzská kolonie a disponuje mimo jiné velkými zásobami uranu či ropy. Dosud byl považován za posledního spolehlivého partnera Západu v boji proti džihádistům v oblasti Sahelu. Na výcviku tamních vládních jednotek se podílely USA a Francie, které tam stále mají své vojáky (Francie kolem patnácti set a USA asi tisíc).

Vystupňování konfliktu v Nigeru by dále destabilizovalo jeden z nejchudších regionů světa, který se potýká s hladem a násilnostmi provokovanými islamistickými povstalci, při nichž zahynuly tisíce lidí a miliony dalších musely opustit své domovy.