Nezapomeňte – jste jeden národ, vzkázal papež oběma Korejím

Soul – Nezapomeňte na to, že jste jedna rodina a jeden národ. S tímto poselstvím vystoupil papež František na mši za pokoj a usmíření, kterou sloužil na závěr své pětidenní návštěvy Jižní Koreje. Korejci se podle něj mají vzdát vzájemného podezřívání a konfrontace a místo toho hledat společnou cestu k míru na rozděleném poloostrově.

Na začátku mše se papež sklonil před sedmi ženami, které za druhé světové války japonská armáda držela jako sexuální otrokyně. Takových žen bylo podle některých údajů v Koreji až 200 000. Slavnostní bohoslužby v hlavní soulské katedrále se zúčastnilo mimo jiné také několik severokorejských uprchlíků.

Organizátoři mše původně pozvali také zástupce severokorejské vlády, ti ale účast odmítli. Severní část poloostrova tak reprezentovali právě uprchlíci nebo tři desítky kněží a jeptišek, kteří se ze severu na jih poloostrova dostali ještě před válkou na počátku padesátých let. Během bohoslužby papež vyzval ke smíření skrze odpuštění, i když se to prý může zdát „nemožné, nepraktické a dokonce snad i nesnesitelné“.

František: Křesťané do Asie nepřicházejí jako dobyvatelé

Katolické církve v Asii potom František vyzval, aby se snažily o dialog s asijskými kulturami a zároveň chránily jejich identitu. „Nehovořím zde pouze o politickém dialogu, ale také o bratrském rozhovoru. Tito křesťané nepřicházejí jako dobyvatelé, nechtějí vám vzít vaši identitu,“ prohlásil.

Smířlivá slova potom hlava katolické církve adresovala do Pekingu. V poselství 70 biskupům z 35 asijských zemí František řekl, že církev se snaží být otevřená ke svému okolí. „Upřímně doufám, že ty země vašeho kontinentu, které se Svatým stolcem nemají plnohodnotné vztahy, nebudou váhat s dialogem, který by prospěl všem,“ prohlásil František.

Narážka se očividně týká především Číny, která s Vatikánem přerušila oficiální styky krátce poté, co se v zemi dostali v roce 1949 k moci komunisté. Římskokatolická církev je v Číně rozdělená na oficiální část, která naslouchá pokynům komunistické strany, a v zemi existuje církev ilegální, která uznává jen podřízenost Vatikánu. Mluvčí Vatikánu Federico Lombardi nicméně konstatoval, že papežova nabídka dialogu platí pro všechny asijské státy, se kterými Vatikán nemá plnohodnotné vztahy (mj. KLDR, Vietnam, Laos, Bhútán).

Soulský arcibiskup Františkovi před mší věnoval „trnovou korunu“ z ostnatého drátu pocházejícího z ostře střežené demilitarizované zóny, která odděluje oba korejské státy. Na koruně je přitom vyryto Ut unum sint (Aby jedno byli) - výzva k jednotě křesťanů, která ale v kontextu rozděleného poloostrova dostává další význam.

Trnová koruna z korejského ostnatého drátu pro papeže Františka
Zdroj: ČT24

Papež se setkal i s pozůstalými obětí ztroskotaného trajektu Sewol - při dubnovém neštěstí zahynulo takřka 300 osob. Od rodin obětí dostal žlutou stuhu, kterou nosil během své návštěvy země.

Pro Františka je návštěva Jižní Koreje jeho třetí zahraniční cestou od loňského zvolení papežem. Jde o první návštěvu hlavy římskokatolické církve v této zemi po 25 letech. V lednu se papež na asijský kontinent vrátí - plánuje navštívit Filipíny a Srí Lanku. Asie představuje pro Vatikán výzvu i příležitost, je domovem 60 procent světové populace, ale žije zde jen 12 procent všech katolíků.

Jan Jandourek k papežově návštěvě v Koreji (zdroj: ČT24)

Papežův účet na Twitteru již sleduje více než 15 milionů lidí

Účet papeže Františka sleduje na Twitteru již více než 15 milionů lidí. Papež píše tweety v devíti jazycích včetně latiny a arabštiny. Většina uživatelů - přes 6,48 milionu - si je čte ve španělštině, 4,36 milionu pak v angličtině a 1,87 milionu v italštině.

Účet na známé sociální síti zřídil již Františkův předchůdce Benedikt XVI., první tweet na něm zveřejnil 12. prosince 2012. Od chvíle, kdy se František stal před 18 měsíci novou hlavou katolické církve, vzrostl počet lidí, kteří ho na Twitteru sledují, téměř pětinásobně. Hranici deseti milionů překonal papež loni koncem října.