„Nenecháme se zastrašit,“ zní z humanitárních lodí k Salvinimu. Další doplula na Lampedusu

Loď Alan Kurdi německé neziskové organizace Sea-Eye s 65 migranty na palubě doplula navzdory námořní blokádě do mezinárodních vod u italského ostrova Lampedusa. Kotví zde i plavidlo Alex italské neziskové organizace Mediterranea Saving Humans s 41 běženci. Středomořská migrační trasa přitom v posledních dnech znovu vyvolává silné pnutí na evropské i italské scéně, zejména kvůli odporu italského ministra vnitra Mattea Salviniho.

„S pětašedesáti zachráněnými osobami míříme k Lampeduse. Nenecháme se zastrašit (italským) ministrem vnitra (Matteem Salvinim) a plujeme do nejbližšího bezpečného přístavu,“ napsala na Twiteru organizace Sea-Eye. „Platí mořské právo, i když tomu tento představitel (italské) vlády odmítá věřit,“ dodala s tím, že převzetí migrantů nabídlo sedmdesát německých měst. 

Plavidlo Alan Kurdi nyní kotví v mezinárodních vodách u Lampedusy. Vojenská policie na něj doručila nový bezpečnostní zákon, který prosadil právě Matteo Salvini a podle nějž lodě ohrožující národní bezpečnost Itálie nesmějí do italských teritoriálních vod vplout.

Podle deníku La Repubblica se však zákon po úterním rozhodnutí soudu v případě německé kapitánky lodi Sea-Watch, která na Lampedusu přepravila čtyřicet migrantů, nevztahuje na humanitární lodě.

Uprchlický tábor na Lampeduse
Zdroj: ČT24

Italský ostrov na půli cesty mezi Tuniskem a Maltou je kotvištěm i další humanitární lodě, plavidla Alex, které vplulo do přístavu po vyhlášení stavu nouze. Veze víc než čtyřicítku migrantů. Po zakotvení všichni tleskali. Zatím však zůstávali na lodi.

Dopis z Německa

Italský ministr vnitra Matteo Salvini se snaží zabránit vstupu všech soukromých záchranných lodí do italských přístavů. Německý ministr vnitra Horst Seehofer ho proto vyzval, aby změnil své rozhodnutí, které uzavřelo všechny přístavy v zemi pro lodě humanitárních skupin. V dopise, na který upozornila agentura DPA, napsal, že nelze nechat lodě týdny ve Středozemním moři hledat přístav.

„Naléhavě vás žádám, abyste přehodnotil své stanovisko, že nechcete otevřít italské přístavy,“ napsal. Již dříve uvedl, že Německo je připraveno převzít část migrantů z lodí, pokud tak učiní i další evropské země.

Salvini chce docílit toho, aby byla loď Alex zabavena, nejlépe pak na Maltě. Nejedná se o politikův první ostrý postup, za hrozbu pro národní bezpečnost označil i kapitánku další lodi – Carolu Racketeovou ze Sea-Watch 3, jejíž jméno v tomto týdnu zmiňovala média napříč Evropou.

Zadržená kapitánka: Salvini porušuje lidská práva

Poté, co Racketeová bez povolení zakotvila na Lampeduse, byla zadržena i spolu s převáženými migranty. „Salviniho politika porušuje lidská práva. Jeho způsob vyjadřování je neuctivý a nehodný vysoce postaveného politika,“ řekla v rozhovoru s časopisem Der Spiegel, který bude zveřejněn v neděli. 

Jedenatřicetiletá kapitánka uvedla, že posádka posílala po sedmnáct dnů blokády (bránění ve vplutí do přístavu) do italské centrály záchranných operací v Římě lékařské zprávy o stavu zachráněných, ale „nikdo neposlouchal, nikdo neodpovídal“. Italského ministra vnitra hodlá žalovat pro urážku. 

Italská poslankyně za levicovou Demokratickou stranu Laura Boldriniová, někdejší předsedkyně italské Poslanecké sněmovny, která Salviniho soustavně kritizuje, v pátek konstatovala, že šéf krajně pravicové Ligy vytváří umělé krize a neřeší skutečné problémy. 

Salvini podle ní kvůli každé humanitární lodi s 30 až 40 migranty vyvolá mezinárodní krizi a zcela se přitom zapomíná na skutečné problémy Itálie, jako je nezaměstnanost mladých a jejich exodus do zahraničí, anebo klimatická krize. 

Incident kolem lodí organizace Mediterranea Saving Humans a Sea-Eye je už 21. případem střetu mezi Itálií a humanitárními skupinami, jež ve Středozemním moři zachraňují migranty, kteří se snaží dostat do Evropy s vidinou lepšího života.