Nemocnice v Polsku směřuje k uhlíkové neutralitě. Ekologie je i prevence chorob, míní ředitel

Události: Nemocnice v Polsku bude uhlíkově neutrální (zdroj: ČT24)

Polsko bude mít první uhlíkově neutrální nemocnici. Rovnováhy mezi vypouštěnými emisemi a těmi, které se daří pohltit, chce dosáhnout už v příštím roce. Zvlášť uprostřed smogové sezony projekt ukazuje, jak lze efektivně snižovat podíl škodlivin v ovzduší.

V „zelené“ nemocnici ve Wolici se léčí chronická onemocnění plic a tuberkulóza. Zdravé ovzduší pacienti potřebují k tomu, aby procedury správně zabraly. „Úkolem nemocnice není jen léčit, ale nemocem předcházet. Snahy o ekologii chápeme jako zdravotní prevenci,“ popsal ředitel Sławomir Wysocki.

Už před lety začali s minimem – zateplili budovu, začali zachytávat dešťovou vodu, vyměnili neekologické kotle a nainstalovali tepelná čerpadla. Většinu elektřiny nutné pro provoz vyrobí na 450 nových solárních panelech. „Přinášejí zhruba osmdesát procent veškeré energie potřebné k chodu naší nemocnice,“ přiblížil technický ředitel nemocnice Andrzej Jeżyk.

Tvrdí, že k proměně nemocnice stačila jednoduchá věc. Řídit se pravidlem, aby každá investice zároveň šetřila životní prostředí. Nový pavilon tak namísto betonu, který zanechává velkou uhlíkovou stopu, staví z modulů. „Vše je za peníze Velkopolského vojvodství, kromě toho získáváme peníze z evropských fondů,“ okomentovala investiční specialistka nemocnice Emilia Fikus-Kuźnická.

Zařízení chce být první uhlíkově neutrální nemocnicí v Polsku a jednou z prvních v Evropě. Už teď vypouští jen o desetinu více emisí oxidu uhličitého, než pohltí okolní vysazené stromy. „Můžeme říct, že ročně na provozu ušetříme až 1,5 milionu zlotých (osm milionů korun),“ dodal Wysocki.

Vedení nemocnice se snaží nepřepočítávat veškeré úspory pouze na peníze. Ještě před pěti lety okolní budovy vypouštěly každým rokem do ovzduší o tisíc tun škodlivých emisí více než dnes.