Německé restaurace budou muset po konci úlev zdražit. Tisícům podniků hrozí zánik

Události: Německé restaurace se chystají na zdražování (zdroj: ČT24)

Restaurace v Německu budou od příštího roku zdražovat. Reagují tak na konce daňových úlev, které jim poskytla spolková vláda během pandemie. Namísto sedmi procent budou muset na dani z přidané hodnoty odvádět opět devatenáct procent. Většina restauratérů přenese vyšší daňovou zátěž na zákazníky. Tisíce majitelů podniků hrozí tím, že své restaurace uzavřou.

Majitel jedné z restaurací v centru Berlína, která nabízí italskou kuchyni, otevřel podnik na začátku pandemie. Po covidové krizi ale přišla válka na Ukrajině a s tím spojené zdražování energií a inflace. Zvýšení daně z přidané hodnoty je pak pro podobné hospody další špatnou zprávou.

„Když zvýšíme ceny, lidé si budou stěžovat a dávat nám špatné recenze. Co bychom tedy měli dělat? Prostě zavřít a dělat něco jiného, nebo zvýšit ceny a jít dál. To je na zváženou,“ míní majitel Omar Ben Hammou.

Většina restauratérů už má jasno v tom ohledu, že zdražování je nevyhnutelné. „Při každoroční aktualizaci jídelníčku plánujeme navýšit ceny jídla o dvacet procent. A samozřejmě musíme kompenzovat rostoucí mzdové náklady. V dnešní době se musíte také postarat o to, abyste si zaměstnance nějakým způsobem udrželi,“ říká manažerka další berlínské restaurace Christin Kaminská.

Majitel restaurace v Mnichově Steffen Marx už hosty na vyšší ceny připravuje. Vedle stávajících cen uvádí ty, které budou platit od příštího roku. „Do budoucna je samozřejmě jasné, že pokud se nám zvýší DPH na jídlo v restauraci, pak samozřejmě musíme část z toho přenést na veřejnost, na hosty,“ konstatoval Marx.

Dopady pandemie

Restaurace si následky koronavirové krize podle jejich svazu stále nesou s sebou. Buď splácejí úvěry, které si během této doby musely vzít, nebo je čekají investice, které kvůli pandemii odkládaly.

„Provedli jsme průzkum, podle kterého dvanáct tisíc podniků uvedlo, že by to vzdaly, že by zavřely, protože nevidí žádnou perspektivu,“ upozorňuje Ingrid Hartgesová ze Svazu restaurací a hotelů DEHOGA.

Spolkové ministerstvo financí ale daňové úlevy pro restaurace prodlužovat odmítá. Státní kasu totiž každoročně stojí více než tři miliardy eur.