Německá vojenská jednotka bude po 64 letech umístěna ve Francii

Mnichov – Na francouzském území u Štrasburku bude umístěna jednotka německé armády. Na základně v Illkirchu bude 600–700 německých vojáků pobývat jako součást francouzsko-německé brigády. Ta sice vznikla před dvaceti lety, ale zatím všechny její základny stály na německém území. Na umístění německých vojáků ve Francii se dnes dohodla německá kancléřka Angela Merkelová s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. Jednotka umístěná u Štrasburku bude první německou vojenskou skupinou operující na francouzském území od skončení druhé světové války.

„Je to pro nás čest a potěšení, že německo-francouzská brigáda od nynějška nebude jenom v Německu, ale bude mít svou základnu také ve Francii,“ řekla dnes novinářům v Mnichově na okraj bezpečnostní konference německá kancléřka, jíž seděl po boku francouzský prezident. „Francie bude zvláště šťastná mít německou jednotku na svém území. Myslím, že v 21. století je konečně načase, bychom tuto kapitolu uzavřeli. Je to nová etapa v našem přátelství, je to historický krok,“ prohlásil Sarkozy.

Společná německo-francouzská brigáda byla vytvořena v roce 1989 z iniciativy tehdejších šéfů obou států, Francoise Mitterranda a Helmuta Kohla, na znamení historického usmíření obou zemí.