Němci jednají o záchraně svého občana odsouzeného v Bělorusku k trestu smrti

Horizont ČT24: Bělorusko odsoudilo k smrti německého občana (zdroj: ČT24)

Bělorusko hrozí, že poprvé po více než patnácti letech vykoná trest smrti v případě cizince. Němec Rico Krieger podle tamních úřadů nastražil výbušninu u železniční stanice. Už v červnu ho v Bělorusku obvinili z terorismu a muže hodlají zastřelit. Až nyní se případ dostal na veřejnost. Běloruská státní televize zveřejnila jedenáctiminutové video, ve kterém muž s pláčem prosí o milost. Berlín uvedl, že případ znepokojuje německou vládu, která s Minskem vyjednává.

Běloruská státní televize odvysílala sedmnáctiminutový pořad s odsouzeným Němcem Ricem Kriegerem. Za dramatické hudby ho vykreslila jako jasného zločince. Už znělka hlásala: Špionáž, teror a trest. Zpověď německého teroristy odsouzeného k smrti.

Propagandistický kanál se dostal přímo k cele uvězněného. Nechal ho, aby se ve vysílání veřejně přiznával a kál. „Můžu jenom doufat, že mi pan prezident Lukašenko odpustí,“ říkal Krieger.

Běloruské úřady Kriegera viní, že se chtěl přidat k zahraničním legiím na Ukrajině. Podle Minsku proto plnil požadavky údajně od ukrajinské tajné služby, fotil železniční stanice v Bělorusku a u jedné z nich pak údajně nechal batoh s výbušninou.

Není jasné, k čemu došlo

Co se ve skutečnosti stalo, není jasné. Běloruská televize má k objektivnímu vysílání daleko. Lidskoprávní organizace upozorňují, že nezávislé nejsou ani běloruské soudy. „Vzhledem k hrubým porušením lidských práv v Bělorusku včetně systematického porušování práva na řádný a spravedlivý proces (...) vyvolává trest smrti obzvlášť silné obavy,“ uvedla běloruská lidskoprávní organizace Vjasna.

Patrné jsou i podobnosti mezi případy Rica Kriegera a dříve souzeného opozičního aktivisty Ramana Prataseviče. Toho zatkli, když režim přinutil přistát na běloruském území letoun společnosti Ryanair, ve kterém byl na palubě. Oba se v televizním vysílání velmi emotivně přiznávali a prosili o milost.

Na záběrech běloruské státní televize se zdá, že ve špatném psychickém stavu je i Krieger. „Jediní, kdo za mě ještě pořád bojují, je má rodina: otec, máma a babička. Pokoušejí se přesvědčit německou vládu, aby podnikla alespoň nějaké kroky.“

Německou diplomacii případ zajímá

Běloruské úřady uvězněného muže přesvědčily nebo donutily říct, že se Berlín o jeho případ nezajímá. Německá diplomacie přitom tvrdí přesný opak. „Tak jako celá federální vláda i kancléř Olaf Scholz je těmito událostmi znepokojen.“

Že jednání o Kriegerově osudu pokračují, oficiálně přiznává i režim Alexandra Lukašenka. Není ale jisté, jestli o tom odsouzený ví. Na zveřejněném videu vyjadřuje silné obavy, že jeho život může kdykoli skončit.