Nemáme budoucnost, bouří se zoufalí Iráčané. Při protestech zemřela už stovka lidí

V Bagdádu se po zrušení dvoudenního zákazu nočního vycházení znovu demonstrovalo. Bezpečností síly do lidí střílely ostrými náboji a nasadily slzný plyn. Zákaz vycházení stále platí ve městech Násiríja a Díváníja na jihu země, kde se ale navzdory tomu také demonstrovalo. Zemřelo nejméně devět osob, z toho osm v metropoli a na jejím předměstí. Od úterka si protivládní protesty vyžádaly už stovku mrtvých a asi čtyři tisíce raněných.

Většina obětí podle bilance pocházela z řad demonstrantů protestujících od úterka proti korupci a přetrvávajícím ekonomickým a sociálním problémům. Mezi mrtvými je ale také nejméně šest policistů, dodala AFP s odvoláním na zdroje z řad zdravotníků a policie. Podle zdravotníků byla většina demonstrantů zastřelena.

Protesty se odehrávají v Bagdádu a v několika regionech na jihu země obývaných převážně šíity. V metropoli byl v sobotu podle AFP zrušen zákaz nočního vycházení, ale ve městě nadále panuje silné napětí po čtyřech dnech demonstrací poznamenaných násilím. „Střílejí a míří na hlavu. Jaký národ by použil zbraně proti vlastním lidem?“ ptal se jeden z protestujících v Bagdádu.

Premiér požadavky demonstrantů uznal, protesty ale nabraly na síle

Irácký premiér Ádil Abdal Mahdí v pátek označil požadavky demonstrantů za oprávněné, demonstrace ale ještě zesílily. Vlivný šíitský duchovní Muktada Sadr vyzval k demisi kabinetu a k uspořádání předčasných voleb za mezinárodního dohledu. Ke kritikům se v pátek připojil i irácký nejvyšší šíitský duchovní ajatolláh Alí Sistání.

„Sadrovo hnutí se za mě nepostavilo, vláda se za mě nepostavila. Žiju jenom s pomocí boží. Nemám bydlení, nemám plat, a to jsem absolvent s pěti jazyky. Chudí v této zemi nemají spojení se stranami,“ stěžuje si protestující v Bagdádu.

Současné protesty jsou nejsilnější od začátku vlády Mahdího, který do premiérské funkce nastoupil před necelým rokem. Infrastruktura v zemi je po desetiletích ozbrojených konfliktů v troskách. Irák v současnosti zažívá vzácné období míru, ale podle mnoha občanů jej vláda dostatečně nevyužívá k obnově země.

„Opustil jsem školu, když jsem byl v šesté třídě. Všichni moji bratři a příbuzní mají vysokou školu, ale jsou bez práce. Takže proč bych měl studovat, když nemáme žádnou budoucnost?“ ptá se další z nespokojených obyvatel irácké metropole.

Iráčané nesou rakev muže zabitého během protivládních demonstrací ve městě Nadžaf
Zdroj: Alaa Al-Marjani/Reuters

Události v Iráku už vzbuzují pozornost i v zahraničí. OSN vyzvala k rychlému vyšetření policejních zásahů. Tři státy v oblasti Perského zálivu – Kuvajt, Bahrajn a Katar – nedoporučují svým občanům do Iráku cestovat. Ti, kdo tam nyní jsou, mají neprodleně odjet.

České ministerstvo zahraničí dlouhodobě varuje před cestou do Iráku s ohledem na nestabilní bezpečnostní situaci, riziko únosu, zranění či usmrcení.