Některé indické školy studentkám zakazují nosit hidžáb, muslimové se proti tomu bouří

Horizont ČT24: Muslimky protestují proti zákazu hidžábů v indických školách (zdroj: ČT24)

Několik škol v indickém státu Karnátaka zakázalo nošení hidžábů ve třídách, což vyvolalo protesty místní muslimské komunity. Vláda nicméně zákaz podpořila a nepřímo rozšířila. Podle kritiků tím omezuje svobodu vyznání, podle zastánců vytlačuje náboženství ze škol, které podle nich mají být sekulární.

Devatenáctileté Muskaan Khanové bránila ve vstupu do školy skupina mladých mužů. Vadil jim její hidžáb. Nakonec se do budovy dostala s pomocí zaměstnanců a k nelibosti mladíků se šafránovými šátky spojovanými s hinduistickými nacionalistickými skupinami.

Z incidentu je videozáznam, jehož prostřednictvím se Khanová stala nechtěnou tváří vzdoru muslimských studentek proti zákazu nosit šátky ve třídách. Ten v lednu zavedlo několik středních a vysokých škol v jednašedesátimilionovém státě Karnátaka na jihozápadě Indie.

„Indie je jednotná. Každé náboženství je svobodné. Oni vyznávají svou kulturu, já zase tu svou,“ brání se Khanová. „Starší sestry z našich rodin prošly školami a studovaly v hidžábech. Pravidlo sundat si ho před vstupem do školy přišlo až teď. Chceme obojí: vzdělání i hidžáb,“ argumentuje další muslimská studentka.

Vláda soukromé školy v jejich rozhodnutí podpořila a zákaz nepřímo rozšířila i na další vzdělávací instituce. Podle kritiků takto kabinet rozhodl kvůli blížícím se volbám, které budou testem popularity premiéra Naréndra Módího. Módí pochází z radikálních hinduistických kruhů a zemi vládne od roku 2014.

„Proč spor vygradoval do té současné podoby, by skutečně mohlo souviset s volbami v Uttarpradéši, které začaly. Uttarpradéš je sice na opačném konci Indie, až na severu ale je to nejlidnatější indický stát a on je politicky klíčový,“ potvrzuje indolog Jiří Krejčík.

Podle něj je Módí pod tlakem, protože před dvěma měsíci musel odvolat zemědělské zákony, proti nimž se více než rok protestovalo. „Jeden z těch důvodů je, že (Módí) zjistil, že se mu může rozpadnout venkovské voličstvo do menších bloků, které budou volit konkurenční strany.“ Apelem na hinduismus je chce znovu získat.

Proti zákazu se protestuje

Muslimky vyšly kvůli zákazu do ulic. Na stejná místa ale přicházejí také hinduističtí studenti, kteří ho naopak podporují. „Uniforma je stejná pro každého, ať už je hinduista, muslim, nebo křesťan. Měly by dodržovat nošení uniformy a hidžáb nechat mimo školu,“ stěžuje si Shravan Kumar.

Kvůli zvýšenému napětí mezi menšinovými muslimy a hinduisty uzavřel guvernér státu Karnátaka školy na tři dny. „Některé studentky nosí hidžáb, další skupina kvůli tomu nosí šafránové šátky. Spor mezi těmito skupinami představuje pro školu problém,“ komentuje situaci zástupce střední školy Naveen Shetty.

Muslimy podpořil vysokoškolák a raper Shumais Nazar, který se na konci ledna s dalšími umělci zúčastnil protestu proti zákonu o občanství. Indie totiž občanství od roku 2019 uděluje uprchlíkům z okolních států jen v případě, že nevyznávají islám.

V Indii žije celkově 204 milionů muslimů, což je téměř deset procent všech lidí toho vyznání na světě. V zemi patří mezi nejchudší vrstvy obyvatelstva. Útlaku ze strany premiéra Módího čelí dlouhodobě.