Zdravotnická škola chtěla otevřít spor o hidžáb. Nejvyšší soud dovolání zamítl

Spor pražské střední zdravotnické školy se studentkou ze Somálska kvůli nošení hidžábu při výuce se zatím znovu otevírat nebude. Nejvyšší soud zamítl dovolání školy proti zastavení řízení. Na dotaz České televize to uvedl právní zástupce školy Radek Suchý. Studentka sice žalobu před časem sama stáhla, ale škola chtěla dovoláním dosáhnout toho, aby soud vydal ke sporu jasné stanovisko, zda muslimský šátek při výuce může zakázat, nebo ne.

Ukončení sporu už loni potvrdil Městský soud v Praze. Stažení žaloby, kvůli kterému bylo řízení zastaveno, mladá žena zdůvodnila obavami z nenávistných útoků. Její právnička v médiích uvedla, že dívka čelila vyhrožování a setkala se s obtížemi při hledání bydlení a zaměstnání.

Somálská dívka v žalobě tvrdila, že opustila pražskou Střední zdravotnickou školu v Ruské ulici, když ji ředitelka v září 2013 vyzvala, aby si při teoretické výuce sundala hidžáb, tedy šátek, jímž si muslimské ženy zahalují vlasy, krk a ramena.

Domáhala se omluvy a šedesáti tisíc korun. U obvodního soudu ani u Městského soudu v Praze neuspěla, ale Nejvyšší soud poté rozhodl, že zákaz šátku při teoretické výuce nemá legitimní cíl a Česká republika nesmí diskriminovat některý z náboženských směrů. Spor proto původně vrátil k dalšímu projednání.

Zdravotnická škola chce dosáhnout jasného precedentu

Zdravotnická škola chce nicméně dosáhnout toho, aby ve sporu padl jasný verdikt. „Dovolání bylo zamítnuto. Brojili jsme tím proti zastavení řízení. Mysleli jsme si, že v zájmu veřejnosti bylo, aby nějakým způsobem soud rozhodl meritorně, nikoliv aby se to zastavilo,“ uvedl pro Českou televizi Suchý. „Je možnost podání ústavní stížnosti, ale to si necháme ještě projít hlavou,“ dodal advokát.

Zamítnutí dovolání následně České televizi potvrdila také mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 10 Andrea Tauberová. Tento soud předloni zastavil řízení a jeho rozhodnutí následně potvrdil Městský soud v Praze.

Škola pokládá kauzu za politickou

Škola u soudu dříve argumentovala tím, že Somálka včas nedoložila dokumenty potřebné ke studiu a školu opustila ze své vůle. Dále škola uváděla, že „hysterii“ kolem případu rozpoutala až zpráva ombudsmanky Anny Šabatové. Instituce navíc trvala na tom, že každá škola má právo stanovit pravidla odívání i omezit náboženskou svobodu, a to mimo jiné proto, že zajišťuje bezpečnost žáků a také zachování sekulárního školství.

Právní zástupce školy Suchý již dříve k případu uvedl, že pokládá kauzu za politickou. „Považuji ji za pokus o prolomení hradeb do sekulárního českého školství, a to za vydatné podpory tehdejší ombudsmanky Anny Šabatové, která za celou tuto právní věc nese dle mého názoru plnou odpovědnost, jak to koneckonců potvrdilo i šetření Policie ČR,“ tvrdí advokát.

Soudů v takzvané šátkové kauze se opakovaně zúčastňovali na podporu školy a její ředitelky odpůrci muslimů.