Nejprve oběť, poté sám válečný zločinec. Ugandský velitel Ongwen stráví 25 let za mřížemi

Mezinárodní trestní soud v Haagu vyměřil bývalému veliteli ugandské povstalecké skupiny Dominiku Ongwenovi trest 25 let vězení, žaloba navrhovala dvacet let. Soud Ongwena již na začátku února usvědčil z 61 trestných činů, včetně válečných zločinů, zločinů proti lidskosti, znásilnění, vynuceného sňatku a těhotenství a používání dětských vojáků.

Ongwen sám byl ještě jako dítě unesen a vycvičen v dětského vojáka. Podle žalobce to byl důvod, proč žádal nižší sazbu, ačkoliv zločincům u tribunálu v Haagu hrozí až třicetileté tresty, připomínají světové agentury. Obhajoba se proti trestu hodlá odvolat. Činů, za něž byl nyní odsouzen, se muž dopustil na počátku tisíciletí, kdy působil v Armádě božího odporu (LRA), která jej původně unesla. Zatčen byl v roce 2015.

„Soud je v tomto případě konfrontován s velmi neobvyklou situací. Je před námi pachatel, který svým obětem úmyslně přinesl obrovské utrpení. Zároveň je to však pachatel, který sám v minulosti musel snášet extrémní utrpení, když byl v moci skupiny, jejímž se později stal prominentním členem a vůdcem,“ uvedl po jednání předsedající soudce Bertram Schmitt.

Území, na které pronikla Armáda Božího odporu Josepha Konyho
Zdroj: ČT24

Na Ongwenovi, který měl při procesu sluchátka a roušku, nebyly patrné žádné emoce, napsala agentura AP.

LRA terorizovala Uganďany téměř dvě dekády. Bojovala proti vládě prezidenta Yoweriho Museveniho ze základen v severní Ugandě a okolních státech. V roce 1987 ji založil Joseph Kony, jehož cílem bylo svrhnout vládu a zavést režim založený na biblických přikázáních. Oddíly verbovaly do svých řad malé chlapce, které využívaly jako vojáky, a také dívky coby sexuální otrokyně. Z území se ji podařilo vytlačit až v několika minulých letech.